NOVO OTKRIĆE

Razgovor s AI chatbotom pomaže pri razlikovanju istine od teorija urote?

17.09.2024 u 07:59

Bionic
Reading

Istraživači su istaknuli mogućnost da umjetna inteligencija pobija specifične argumente svake osobe i generira personalizirani sadržaj

Nova je studija otkrila kako je pomoću ChatGPT-ja moguće smanjiti nečije vjerovanje u teorije zavjere. Istraživači s Američkog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Sveučilišta Cornell u SAD-u upotrijebili su OpenAI-jev najnapredniji chatbot za umjetnu inteligenciju (AI), GPT-4 Turbo, kako bi komunicirali s ljudima koji vjeruju u zavjere.

Chatanje s najnovijom verzijom ChatGPT-a smanjilo je vjerovanje sudionika studije u teoriju zavjere u prosjeku za 20 posto i trajalo je najmanje dva mjeseca.

Studija objavljena u četvrtak u časopisu Science uključila je više od 2100 amerikanaca koji vjeruju u zavjere. 'Mnogi pristalice teorija zavjere doista su bili voljni promijeniti svoja stajališta kada su im predstavljeni uvjerljivi protudokazi', rekao je Thomas Costello, asistent profesora psihologije na Američkom sveučilištu i glavni autor studije, u izjavi.

Istraživači su istaknuli mogućnost da AI chatbot pobije specifične argumente svake osobe personaliziranim generiranim sadržajem. 'Isprva sam bio prilično iznenađen, ali čitajući razgovore postao sam manje skeptičan. Umjetna inteligencija je u svakoj rundi razgovora pružila vrlo detaljne prikaze o tome zašto je navedena zavjera bila lažna, a također je bila vješta i gradila odnos sa sudionicima,' dodao je Costello.

Sudionici su bili ispitani i kroz bodove naznačili koliko su jaka bila njihova uvjerenja prije eksperimenta. Također su bili upozoreni da će komunicirati s umjetnom inteligencijom. Teorije zavjere bile su u rasponu od onih povezanih s ubojstvom bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, vanzemaljaca i Iluminata do onih povezanih s covidom-19 ili američkim predsjedničkim izborima 2020. godine.

U manje od 10 minuta interakcije s umjetnom inteligencijom, istraživači su primijetili pad od 20 posto u uvjerenju prosječnog sudionika u teoriju zavjere, a otprilike 27 posto sudionika postalo je 'nesigurno' u svoje uvjerenje o zavjeri.

Robbie Sutton, profesor društvene psihologije na Sveučilištu Kent u Velikoj Britaniji opisao je ovo smanjenje kao 'značajno', piše Euronews. 'Njihova glavna važnost leži u prirodi intervencije. Budući da je generativna umjetna inteligencija automatizirana, razmjer intervencije se može povećati kako bi joj se olakšalo dosezanje onih koji bi od nje imali najviše koristi,' dodao je.

Osim toga, također je važno napomenuti da se eksperiment odvijao u kontroliranom okruženju, što ga je činilo teže sprovedivim za reprodukciju u većoj mjeri, primijetili su i istraživači i Sutton.

'Intervencije prije raskrinkavanja, a posebno razotkrivanja, pažljivo su osmišljene i testirane u uvjetima koji su krajnje nerealnie', rekao je Sutton.