GLAZBA U SVEMIRU

Sarah Gillis se nakon svemirske šetnje ponovno upisala u povijest i zasvirala poznatu skladbu

16.09.2024 u 10:50

Bionic
Reading

'Dok putujemo oko našeg prekrasnog planeta Zemlje u ovoj petodnevnoj misiji, htjeli smo s vama podijeliti ovaj poseban glazbeni trenutak'

Astronautkinja na misiji Polaris Dawn, Sarah Gillis, jutros je objavila novi glazbeni video iz svemira.

Gillis je bila jedna od dvoje astronauta Polaris Dawna koji su izveli povijesnu prvu svemirsku komercijalnu šetnju. Tijekom svemirske šetnje koja je trajala jedan sat i 46 minuta, zapovjednik Polaris Dawna i tehnološki milijarder Jared Isaacman testirao je SpaceX-ova nova svemirska odijela za koja kompanija kaže da će omogućiti buduće misije, kako u orbiti oko Zemlje tako i dublje u svemiru, potencijalno na Mjesecu ili Marsu.

Rano u petak (13. rujna), Gillis i program Polaris objavili su video pod nazivom 'Harmony of Resilience' na X-u, bivšem Twitteru. 'Dok putujemo našim prekrasnim planetom Zemljom u ovoj petodnevnoj misiji, htjeli smo s vama podijeliti ovaj poseban glazbeni trenutak. Spajajući globalne talente, ova izvedba simbolizira jedinstvo i nadu, ističući otpornost i potencijal djece posvuda', rekla je Gillis prilikom predstavljanja videa.

Pjesmu u videu, 'Rey's Theme', napisao je John Williams za 'Ratovi zvijezda: Sila se budi', a izvela ju je Gillis na svemirskoj letjelici Crew Dragon misije Polaris Dawn. U videu se Gillis može vidjeti kako svira solo violinsku dionicu te pjesme uz videozapise orkestara koji izvode pjesmu u studijima i na pozornicama.

  • +6
Polaris Dawn Izvor: EPA / Autor: SPACEX HANDOUT

'Nadahnut univerzalnim jezikom glazbe i nemilosrdnom borbom protiv raka i bolesti u djetinjstvu, ovaj je trenutak stvoren s nadom da će nadahnuti sljedeću generaciju da pogleda prema zvijezdama', napisao je program Polaris na svojoj web stranici.

Video je nastao u suradnji s dječjom istraživačkom bolnicom St. Jude, za koju program Polaris prikuplja novac tijekom cijele misije, i El Sistema USA, programom koji ima za cilj promovirati glazbeno obrazovanje 'za pozitivan društveni utjecaj'.

Polaris Dawn lansiran je u utorak 10. rujna na raketi SpaceX Falcon 9. Posadu Polaris Dawn čine financijer misije i zapovjednik Jared Isaacman, stručnjakinje za misije Sarah Gillis i Anna Menon, obje inženjerke SpaceX-a; i pilot Scott 'Kidd' Poteet, bivši potpukovnik u američkim zračnim snagama.

Četiri privatna astronauta na brodu su provela širok raspon znanstvenih eksperimenata kako bi pomogla u prikupljanju podataka o tome kako svemirski let utječe na ljudsko tijelo.

Posada je također testirala komunikaciju tijekom leta pomoću SpaceX-ove satelitske konstelacije Starlink i komunicirala s javnošću, dok je skupljala novac za dječju istraživačku bolnicu St. Jude i obarala visinske rekorde, leteći više od bilo koje misije s posadom u orbiti od Geminija 11 1966., piše Space.