NESTAT ĆE GRADOVI

Razine mora rastu puno brže od UN-ovih procjena!

28.11.2012 u 10:53

Bionic
Reading

Razine svjetskih mora rastu čak 60 posto brže nego što je nedavno procijenio UN-ov klimatski panel (IPCC), objavili su u srijedu stručnjaci

Prema izviješću predstavljenom u novom broju časopisa Environmental Research Letters one se trenutno svake godine podižu za 3,2 milimetra. IPCC je 2007. predvidio da će one rasti za dva milimetra. Nove brojke podudaraju se s uvriježenim mišljenjem da bi razine mora do kraja stoljeća mogle narasti za jedan metar, rekao je Grant Foster iz američke tvrtke Tempo Analytics.

'U niskim područjima u kojima na razinama ispod metra nadmorske visine živi veliki broj ljudi kao primjerice u Bangladešu to znači da će zemlja koja ih hrani nestati što bi moglo stvoriti stotine milijuna klimatskih izbjeglica te razne vrste sukoba i ratova za resurse', rekao je Foster. 'U priobalnim gradovima poput New Yorka ključna posljedica bit će ono što smo vidjeli za uragana Sandy', dodao je.

Njemački stručnjaci pod vodstvom Stefana Rahmstorfa iz Instituta za istraživanje klimatskih utjecaja u Potsdamu kažu da su UN-ova predviđanja porasta temperatura od 0,16 stupnjeva Celzijevih godišnje točna, ali ne i procjene porasta razina mora. Tim vjeruje da je IPCC došao do nižih rezultata zato što je brzina otapanja leda 2007, kao i danas, bila velika nepoznanica.

Kliknite za uvećanje

Procjene UN-ovog panela temeljile su se na informacijama prikupljenim između 1993. i 2003, međutim, u međuvremenu su postali dostupni brojni drugi podaci i preciznija radarska mjerenja satelitima. U novim proračunima u obzir su uzeti čimbenici poput El Nina te aktivnosti vulkana i Sunca i isključena mogućnost da je veći porast razina mora posljedica prirodne klimatske varijabilnosti, a ne ljudskog utjecaja. Tim je također utvrdio da postoji značajna korelacija između razina mora i globalnih temperatura u posljednjih 130 godina te s njihovim naglim porastom u zadnja tri desetljeća što nikako ne može biti puka koincidencija.

Na grafikonu desno novi su podaci označeni crvenom i narančastom bojom, a IPCC-jevi iz 2007. plavom i zelenom.