PRODAJA DIONICA

Revolut trenutno vrijedi više od ponajvećih europskih banaka

19.08.2024 u 12:09

Bionic
Reading

Nakon sekundarne prodaje dionica, fintech aplikacija je procjenom tržišne vrijednosti nadmašila Societe Generale i Barclays. Ne zna se još kad bi mogli u javnu ponudu dionica

Revolut je procijenjen na 45 milijardi američkih dolara nakon sekundarne prodaje dionica novim i postojećim investitorima.

Time je postao vrijedniji i od nekih od najvećih europskih banaka. Recimo, više je nego dvostruko vrijedniji od francuske banke Societe Generale (19 milijardi dolara), a nadmašio je i britanski Barclays (43 milijardi dolara).

Prodaju dionica, koja sadašnjim zaposlenicima omogućuje unovčavanje dijela svojih dionica, vode Coatue i D1 Capital Partners te postojeći investitor Tiger Global.

Tradicionalne europske banke u problemima su zbog godina slabe profitabilnosti i novih propisa. Barclaysova dionica je, primjerice, danas tek na istoj razini kao i prije deset godina.

Ulagači u Revolut klade se kako devet godina stara tvrtka ima puno bolje izglede za rast. Revolut je ostvario rekordnu dobit prije oporezivanja (564,36 milijuna dolara). Imaju 45 milijuna korisnika na globalnoj razini, u Hrvatskoj oko 400 tisuća.

Pokrenut 2015. godine, Revolut danas nudi financijske usluge putem aplikacije umjesto fizičkih poslovnica. Zadnja prethodna procjena vrijednosti datira iz 2021. godine i iznosila je 33 milijardi dolara.

Prošlog su mjeseca osigurali licencu za bankarstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu, okončavši trogodišnje čekanje i rješavanje poteškoća nakon pomnog nadzora nad internim računovodstvom.

Nije poznato jesu li postojeći investitori smanjili svoju poziciju, je li glavni izvršni direktor Nikolay Storonsky unovčio dio svog udjela, kao i koliko je velika bila prodaja.

Mediji su ranije pisali kako će Storonsky prodati dio svog udjela. Veličina prodaje ranije je procjenjena na 500 milijuna dolara. Revolut je signalizirao kako namjerava izaći na tržište kapitala, ali nema zasad naznaka kad bi to mogli učiniti.