DUĆANI VIDEOIGRAMA

Steam potvrdio neugodnu istinu: Ne posjedujete igre koje ste kupili

14.10.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Svaki put kad odlučite kupiti igru na Steamu, vi ne kupujete njezinu kopiju, već pravo na korištenje unutar Steama. Ovo pojašnjenje vrijedi još od osnivanja platforme, no sad ga korisnici mogu pročitati svaki put prije nego što se odluče na kupovinu

Još od prvog dana Valveovog dućana Steama 2003. ni jedna igra koju ste tamo kupili nije bila vaša, a od sad je ta činjenica još jasnija. Kompanija je od nedavno pored formulara za plaćanje stavila mali okvir u kojem to i potvrđuje - vi plaćanjem dobijate samo licencu za igranje igre putem Steama, a ne vlasništvo nad njezinom kopijom.

Poruka je smještena ispod opcije 'nastavi na plaćanje' te stoji: 'Kupnja digitalnog proizvoda daje licencu za proizvod na Steamu' s poveznicom na Steamov pretplatnički ugovor. Steam je ovo objavio više puta, no sada taj dio ugovora čini jasnim i eksplicitnim svaki put kad odlučite platiti novu igru.

Prva vijest o ovoj promjeni stigla je s IGN-a, a vjerojatno je povezana sa novim zakonom u Kaliforniji koji zahtijeva da digitalni dućani obavijeste kupca kad kupuje licencu za medij, a ne kopiju. Taj zakon, nazvan AB 2426, nalaže online trgovinama da jasno navedu da kupnja digitalnog dobra znači kupnju licence i da uključe poveznicu na uvjete poslovanja tvrtke.

Očekuje se da će i druge digitalne trgovine slijediti primjer. Ono što je značajno oko cijele priče je što Steam, platforma koja je praktički pokrenula trend prijelaza s analognog na digitalne naslove, među prvima koji su napravili taj potez. Što je najgore, čak i posjedovanje fizičkog diska danas ne jamči prava nad igrom, s obzirom da izdavač može ukloniti igru iz nečije digitalne biblioteke kao što je, podsjetimo, bilo s Ubisoftovom PlayStation igrom The Crew.

Valve je prošlog mjeseca svim punoljetnim korisnicima otvorio Steam Family program, omogućujući im dijeljenje igara s prijateljima i obitelji. Ovaj je program osmišljen za dijeljenje unutar 'užeg kruga obitelji' u istom kućanstvu, iako trenutno ne postoji prevelik broj ograničenja oko dijeljenja s prijateljima izvan kućanstva. Valve je objavio da bi s vremenom mogao promijeniti način na koji Steam Families funkcionira u slučaju da se ustanovi da prevelik broj korisnika dijeli račune s osobama izvan kućanstava.

Steam Family nije rješenje ovog problema sa vlasništvom igara, jer su neke igre, uglavnom one za više igrača, ograničene oko dijeljenja na različitim platformama, piše Gizmodo.

Valve već dugo obećava da će, ako Steam prestane s radom, omogućiti preuzimanje vaših igara. Međutim, stvarnost je mnogo složenija. Korisnici na Steam i ResetEra forumima tijekom protekle već dvije godine izvještavaju o odgovorima iz Steamove podrške koji sugeriraju da se Steam biblioteke mogu prenijeti potomcima ili obitelji nakon vlasnikove smrti. Podrška je izričito potvrdila da vlasnik računa ne posjeduje videoigre te da se računi nakon smrti ne mogu spojiti, niti da se igre ne mogu prenijeti putem oporuke.

Prema Steamovom pretplatničkom ugovoru korisnici ne smiju otkrivati, dijeliti ili na neki drugi način dopuštati drugima da koriste vaš račun ili lozinke, osim ako je to odobrio sam Valve. Ne smijete prodavati niti naplaćivati drugima pravo na korištenje vašeg računa, niti im na bilo koji drugi način prenijeti vaš račun.

Iako u javnosti nije bilo spomena o specifičnom scenariju u kojem se to desilo, klauzule predlažu da će Valve zadnji odlučivati hoće li kolekcije igara biti prebačene na naovog vlasnika.