TEHNO RECENZIJE

Astro Bot je platformer kakav čekamo još od izlaska PlayStationa 5

15.09.2024 u 18:23

Bionic
Reading

Team ASOBI uspio je najbolji tehnološki demo za PlayStation 5 pretvoriti u jednu od najboljih igara 2024. godine

Kad smo dobili u ruke PlayStation 5 i iskusili blagodati profinjene haptike kontrolera DualSense, bilo nam je posve jasno da će budućnost nove generacije Sonyjeve konzole biti blistava. Demo igra Astro Bot Adventure, koju smo dobili s konzolom te koja je dokazala da ono što vidimo na ekranu odzvanja kontrolerom, donijela je osmijeh na lice svakom tko ju je isprobao.

Hodanje po raznim površinama odzvanjalo je i precizno vibriralo, ostavljajući osjećaj imerzije, dok je DualSense mijenjao boju osvjetljenja i živahno cvrkutao tijekom cijelog putovanja kroz unutrašnjost izmišljene verzije konzole PlayStation 5. Kvragu, demo nas je uspio uvjeriti da stvari poput naginjanja kontrolera za dodatne manevre na TV konzoli zvuče kao dobra ideja.

Iz razočaranja u... nešto bolje?

Nekoliko godina kasnije situacija nije baš toliko optimistična. Štoviše, da nije igre koju upravo recenziramo, rekli bismo da je potencijal tehnološki superiornog kontrolera skoro u cijelosti protraćen na efekte kakve smo susretali na PlayStationu 4. Nasreću, Team ASOBI je - zahvaljujući odluci da je dobra ideja de facto reklamu pretvoriti u igru koja košta 70 eura - stvorio naslov koji, u retrospektivi, predstavlja vjerojatno najbolju primjenu tehnološke moći Sonyjeve disproporcionalno neiskorištene konzole. Štoviše, nakon nekoliko sati provedenih igrajući uvjereni smo da se radi o naslovu koji je PS5 čekao od svojeg izlaska.

Astro Bot je, naime, platformska igra koja dizajnerske smjernice posuđuje od nekih od najboljih 3D platformera na svijetu te ih kombinira s dinamičnim i imerzivnim ritmom Super Mario Wondera. U njoj, kao što se da i naslutiti, preuzimate ulogu skakutavog Astro Bota, male PlayStationove maskote koja s ostalim robotićima putuje svemirom u velikoj konzoli PlayStation 5.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

Na veliku žalost svih žitelja velikog PlayStationa, u svemiru ih u jednom trenu presretne zločesti vanzemaljac koji raskomada komponente i zbriše s glavnim procesorom. Nakon što se konzola sunovrati na naoko pješčani planet, Astro Bot kreće u lov za vanzemaljcem i hrpom nestalih robotića koji nose kostime likova iz najvećih gejming hitova u povijesti PlayStationa.

Više od reklame

Ako vam ova priča zvuči kao tanašno zamaskirana reklama za brend PlayStation, u pravu ste. Međutim način na koji je sve ovo upakirano prvotno promoviranje platforme vrlo brzo pretvara u ljubavno pismo upućeno njoj. Astro Bot tijekom istraživanja različitih svjetova, pored osnovnog seta napada i skokova, koristi hrpu izvrsno osmišljenih mehanika koje se izmjenjuju tijekom misija te se sklapaju s njihovom šarolikom tematikom.

Slagalice s kojima se susrećete vizualno su čitke i logične, što je dobra stvar zato što ne usporavaju ritam igre. Izazovi u svakom iznimno osmišljenom i uglazbljenom svijetu također koriste brojne potencijale DualSensea - poput zidova koji drukčije vibriraju kada ih dodirnete ili specijalnih rukavica s kojima se penjete po zidovima naginjanjem kontrolera. Ovo su, da budemo jasni, samo neke od mehanika koje bi, da ih krenemo nabrajati, upropastile osjećaj istraživanja. Dodamo li svemu ovome skrivene robote odjevene u heroje i zlikovce iz najpoznatijih PS igara, nemoguće je oteti se šarmu i vedrini igre.

Besprijekorna zabava za cijelu obitelj

Najljepša stvar oko Astro Bota njegov je fluidni dizajn te izvanredna primjena tehnoloških prednosti PlayStationovog bežičnog kontrolera. Svaki planet koji posjećujete izgleda kao maleno umjetničko djelo s jasnim ciljevima, superzabavnim premisama i skrivenim sitnicama koje cijeloj igri daju nevjerojatan šarm. Za završavanje će vam, statistički gledano, trebati od 13 do 16 sati, što je prilično dobro za igru ovakve vrste, uz sveprisutnu ideju izvlačenja maksimuma sakupljanjem svakog skrivenog robota.

Uz sve nabrojeno, Astro Bot etablira tip igre kakvu je teško zanemariti. Ako tražite naslov za mlađu publiku, fan ste onih za PlayStation ili želite na PlayStationu 5 iskusiti platformsko gejming iskustvo, kakvo mogu pružiti samo igre sa Super Marijem, učinite si uslugu i zaigrajte Astro Bot što prije možete. Možda ovo govori nostalgija i odrastanje na vrlo specifičnim žanrovima, ali ako postoji jedna PlayStation 5 ekskluziva koju bismo stavili kao obaveznu lektiru za gejmere svih uzrasta, onda je to ovaj naslov - bez ikakve dvojbe.

  • +7
Astro Bot Izvor: Screenshot / Autor: PlayStation
  • Ime: Astro Bot
  • Proizvođač: Team ASOBI
  • Izdavač: Sony
  • Platforme: PS5
  • Cijena: 69 eura
  • Ustupio: Sony
>