ODAKLE POČETI

Želite ozbiljnije krenuti s igranjem videoigara? Pripremili smo vodič za vas

06.10.2024 u 15:06

Bionic
Reading

Ulazak u svijet gejminga za neke je kompliciraniji od drugih, a uz nekoliko pametnih odluka i opušten pristup pred vama je vrlo zabavno iskustvo. Sabrali smo nekoliko savjeta za svakog tko dosad nije igrao igre, a zanimaju ga

Početak vašeg puta u svijetu gejminga može biti uzbudljivo, ali i pomalo zastrašujuće iskustvo, posebno ako ste novi u njemu. Međutim s pravim savjetima ova avantura može biti iznimno zabavna i nagrađujuća. Donosimo vam nekoliko ključnih savjeta koji će vam pomoći da se što lakše snađete i uživate u svakom trenutku.

Počnite s onime što već imate

Nema potrebe odmah ulagati u najnovije konzole ili računalnu opremu. Započnite s onim što već imate, bilo da je to pametni telefon, tablet ili laptop. Na mobilnim uređajima možete pronaći ogroman broj igara, od jednostavnih zagonetki do složenijih RPG-ova (igara uloga) i strateških igara. Čak i starije računalo može pokrenuti igre koje ne zahtijevaju vrhunske specifikacije. Ako želite istražiti one naprednije, razmislite o korištenju besplatnih usluga za cloud gaming, kao što je Nvidia GeForce Now, koje vam omogućuju igranje zahtjevnijih naslova bez potrebe za snažnim hardverom.

Kada započnete s uređajem koji već posjedujete, možete eksperimentirati, istraživati i otkriti koja vam platforma najbolje odgovara, bilo da je riječ o mobilnom gejmingu, onom na PC-ju ili konzolama.

Upoznajte kontroler ili tipkovnicu

Ako igrate na konzoli ili računalu, kontroler ili tipkovnica bit će vaši osnovni alati, pa je važno da ih savladate prije nego što se upustite u ozbiljnije igranje. Odvojite malo vremena da se upoznate s rasporedom tipki na kontroleru, poput analognih štapića, D-pada, okidača i gumbova na ramenu. Ako igrate na računalu, ključno je razumjeti osnovne tipke poput WASD-a (za kretanje), razmaknice (za skok) i druge često korištene tipke kao što su Shift, Ctrl i brojevi.

Što se više naviknete na kontrole, to ćete se ugodnije osjećati tijekom igranja. Većina igara također omogućuje prilagodbu tipki prema preferencijama, pa nemojte oklijevati postaviti kontrole na način koji vam najviše odgovara. Kada se dovoljno opustite s kontrolama, moći ćete se usredotočiti na samu igru umjesto na tipke.

Započnite s igrama prilagođenima početnicima

Nemojte odmah uskočiti u kompetitivne naslove poput League of Legendsa, Call of Dutyja ili Fortnitea. Iako su ove igre iznimno popularne, često zahtijevaju napredne vještine, brze reflekse i detaljno poznavanje, što može biti obeshrabrujuće za početnike. Umjesto toga, započnite s igrama koje su namijenjene početnicima te su jednostavnije i pristupačnije.

One će vam omogućiti da uživate u iskustvu bez stresa i pritiska. Kako budete stjecali samopouzdanje i bolje razumijevanje osnovnih mehanika, s vremenom ćete postati spremniji za složenije i kompetitivne igre.

Igrajte kooperativne igre s prijateljem

Igranje kooperativnih (co-op) igara s prijateljem odlično je za ulazak u svijet gejminga. Ono smanjuje pritisak koji često nastupa u solo igranju jer možete zajedno istraživati igru i fokusirati se na zabavu. Kooperativne igre u pravilu pružaju opuštenije iskustvo, što je idealno za nove igrače, piše Makeuseof.

Postoji širok raspon kooperativnih igara koje možete igrati, od avanturističkih naslova poput Overcooked! do akcijskih igara poput Borderlandsa. Ako imate prijatelja koji je iskusniji, njegovo znanje o mehanikama igre može stvoriti podržavajuće i ugodno okruženje. Dok zajedno igrate, može vam dati korisne savjete, podijeliti strategije i pomoći vam u prevladavanju izazova, čineći krivulju učenja puno lakšom.

Razmislite o pretplati umjesto kupnji pojedinačnih igara

Ako tek počinjete s gejmanjem, često zna biti teško odabrati igre koje će vam se zaista svidjeti, pogotovo s obzirom na ogroman broj dostupnih naslova. Umjesto da trošite novac na jednu igru koju možda nećete voljeti, razmislite o uzimanju pretplate. Servisi poput Xbox Game Passa, PlayStationa Plus ili EA Playa nude pristup velikom broju naslova uz mjesečnu pretplatu, omogućujući vam da ih isprobate bez velikih financijskih izdataka.

Ako već znate koji vas žanr zanima, ali želite smanjiti troškove, istražite indie igre unutar te kategorije. Mnogo neovisnih developera stvara inovativne i zanimljive naslove po pristupačnim cijenama, što vam omogućuje da istražujete svijet igara bez trošenja previše novca.

Naučite osnovnu terminologiju gejminga

Svijet gejminga pun je termina i skraćenica koje na početku mogu djelovati zbunjujuće. Važno je upoznati se s osnovnom terminologijom kako biste lakše komunicirali s drugim igračima i razumjeli diskusije u online forumima ili među prijateljima. Pojmovi poput FPS-a (first-person shooter – pucačina iz prvog lica), RPG-a (role-playing game – igra uloga) i NPC-a (non-playable character – lik kojim ne upravlja igrač) samo su neki od osnovnih izraza koje ćete često susretati.

Što više budete razumjeli jezik gejminga, to ćete se lakše snalaziti u svijetu igara i komunikaciji s drugim igračima.

Gledajte gameplay videa i ne bojte se tražiti pomoć

Ako pronađete igru koja vas zanima ili zapnete na nekoj razini, gledanje gameplay videa može biti vrlo korisno. Platforme poput YouTubea i Twitcha prepune su videa u kojima iskusni igrači demonstriraju svoje vještine, strategije i prolaze kroz igre. Ovi videozapisi nude vrijedne uvide i trikove koje možda ne biste sami otkrili.

Ako se suočite s problemima, nemojte se ustručavati zatražiti pomoć. Čak i ako nemate prijatelja koji je igrač, online zajednica često je vrlo gostoljubiva i spremna pomoći početnicima. Sjetite se, svi su oni nekad bili početnici kao i vi, stoga je postavljanje pitanja ključan dio napredovanja.

Radite pauze i nemojte ništa shvaćati preozbiljno

Početnicima je dosta lako prepustiti se uzbuđenju koje donosi igranje, što često dovodi do dugih sati provedenih pred ekranom. Međutim redovite pauze ključne su za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Predugo igranje može dovesti do umora i frustracije, a odmor vam omogućuje da se osvježite, izbjegnete zamor i poboljšate svoje performanse kada se vratite igranju.

Također, nemojte osjećati pritisak da se morate odmah istaknuti ili dostići razinu iskusnijih igrača. Igranje bi prvenstveno trebalo biti zabava, pa je važno da zadržite ležeran pristup i uživate u procesu učenja.

Bez obzira na to želite li igrati igre kao hobi ili možda jednog dana postati profesionalac, ovi savjeti pomoći će vam da lakše započnete svoj gejming put. Zato uzmite uređaj koji imate, uronite u svijet igara i uživajte u svakom trenutku. Učite i napredujte kako budete igrali, a s vremenom ćete otkriti svoj jedinstveni stil i preferencije u ovom dijelu digitalne zabave.