STARTUPOVI

Upoznajte aplikaciju zbog koje su naši rukometaši postali anđeli

26.06.2014 u 15:43

Bionic
Reading

Petnaestočlani tim, na čelu s poduzetnikom iz Čakovca, razvio je aplikaciju za rangiranje tvrtki diljem svijeta. Privukli su, za naše prilike, prilično neobične ulagače u projekte u ranoj fazi razvoja

Rank-Star besplatna je mobilna aplikacija, dostupna za Android i iOS, osmišljena kako biste mogli jednostavno i brzo preporučiti najdraža mjesta i tvrtke diljem svijeta, po volji dodavati nove, kao i vidjeti tko ima najviše preporuka.

Omogućava brzu pretragu tvrtki koje su dobile najviše relevantnih preporuka u svojoj kategoriji. Zamišljena je i kao platforma za oglašavanje na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, kao i svojevrsna ljestvica za usporedbu razine konkurentnosti.

Trenutačno raspolaže bazom podataka u kojoj je više od 30 tisuća tvrtki, poput barova, restorana, trgovina, škola, medija, hotela... Mjesec dana nakon izlaska na tržište ima nešto više od 700 korisnika na tri kontinenta.

'Dodali smo još neke mogućnosti kao što je prijava problema, pregled rankera i povijesti rankanja... Trenutno smo u fazi razvoja dviju najvećih nadogradnji koje izlaze sredinom sljedećeg mjeseca, a koje će uvelike utjecati na izgled, djelovanje i korištenje aplikacije', objašnjava Matija Špes, osnivač i direktor Rank-Stara.


Prva ideja o web-bazi s podacima o tvrtkama i njihovoj ponudi nastala je još 2010. Bilo je dugih pauza, prvenstveno zbog nedostatka novca. U razvoju je ukupno sudjelovalo 20 ljudi, starih između 20 i 30 godina. Danas o njoj brine tim koji čini 15 ljudi. 'Svi su samoinicijativni i prodorni', dodaje Špes.

Ono po čemu je sigurno specifična je to što su ju financijski podržali nesvakidašnji anđeli ulagači - rukometaši Mirko Alilović, Ivano Balić i Zlatko Horvat

Špes nije želio precizirati koliko su zlatni rukometaši uložili u Rank-Star. Rekao je tek da je riječ o iznosu koliko u startupove obično ulažu anđeli investitori.

Ti iznosi mogu značajno varirati - članovi CRANE-a, recimo, u projekte zajednički ulažu od 25 do 250 tisuća eura (od 190 tisuća do 1,9 milijuna kuna). Pretpostavljamo kako su zlatni rukometaši ipak išli na konzervativnije ulaganje, vjerojatno maksimalno do deset tisuća eura (oko 75 tisuća kuna) svaki.

Zlatko Horvat (lijevo) i Mirko Alilović (desno) su među ulagačima u Rank-Star (klikni za uvećanje)


Zauzvrat su dobili udio u tvrtci sa sjedištem u San Franciscu koja stoji iza Rank-Stara. Nije poznato o kolikom je udjelu riječ (kod startupova i anđela ulagača općenito to obično ovisi o visini ulaganja i stupnju angažmana anđela investitora). Što se izlazne strategije tiče, pričekat će dok vrijednost tvrtke ne bude dovoljno visoka, nakon će prodati svoj udio. Ovisno o brzini razvoja i uspješnosti projekta, do izlaza iz investicije ovog tipa može doći negdje između tri i sedam godina.

Osim sa zlatnim rukometašima, Rank-Star je pregovarao s američkim i izraelskim ulagačima. Do dogovora zasad nije došlo zato što su tražili preveliki udio u tvrtci. Razgovaraju s ruskim ulagačem, koji je i sam prilično usko povezan s rukometom. 'Do sredine srpnja će taj posao definitivno biti završen. Optimistični jesmo, no ništa još nije gotovo', kaže Špes.

Osim daljnjeg razvoja aplikacije, planiraju otvoriti razvojni centar u Hrvatskoj kako bi povećali svoj tim, pripremiti se za izlazak na tržište SAD-a te obaviti istraživanje tržišta kako bi razradili plan o poslovnom modelu.