SASTANAK PUSIĆ-VUČIĆ

'90 posto Hrvata misli da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku'

24.02.2014 u 15:45

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Beogradu se sastala s prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem te je tom prilikom izjavila da su postojale želje i napori da se problem tužbi za genocid riješi na drugi način, ali se nažalost nije uspjelo

Potpredsjednica Pusić stigla je u službeni posjet Beogradu svega tjedan dana uoči glavne rasprave po tužbi Hrvatske i protutužbe Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koja počinje 3. ožujka. 'Preduvjeti koji su za to bili nužni nisu ispunjeni, mi danas još imamo pitanje nestalih na dnevnom redu, međutim bilo što se bude događalo na tim procesima, suglasni smo da je to pitanje rješavanja prošlosti', objasnila je Pusić.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije je kazao da kada je u pitanju problem nestalih nisu mogli dati nešto što ne mogu pronaći. 'Mi više podataka ili stvarnih tragova nismo imali', kazao je Vučić. Četiri tjedna rasprave o ratu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu moglo bi ponovno unazaditi odnose između dvije zemlje.

'Mi svakako nećemo šutjeti i biti bez argumenata, ali to ne smije značiti podizanje strasti', kazao je Vučić. I hrvatska ministrica vanjskih poslova smatra da sigurno neće biti ugodno mjesec dana iznošenja argumenata, ali to je sastavni dio prošlosti i nije dio današnje politike i, prema njenom mišljenju, najgore što bi se moglo dogoditi je da se to prelije na današnju politiku i buduće odnose. 'Naravno da presuda neće staviti točku na pitanja iz rata zauvijek', kazala je Pusić, dodavši da je uspjeh što ta pitanja više nisu na dnevnom redu politike već povjesničara.

Vučić također ne misli da je lako staviti točku na odnose između naših naroda. 'Ako pitate devedeset posto građane Hrvatske, ne samo njihovo vodstvo, misli da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku. Devedeset posto građana Srbije misli da su Hrvati počinili najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata nad Srbima iz Krajine i to neće promijeniti nikakav sudski epilog ili bilo što', poručio je Vučić i dodao da je bolje kad se stvari postave ovako i kad si ne lažemo.

Hrvatska ministrica je kazala da je s Vučićem osim o tužbama za genocid razgovarala o nizu tema, od europske problematike, situacije u BiH, do prometnog povezivanja dviju zemalja.
'Naš zadatak kao političara je voditi brigu o današnjici i životu ljudi sada i o budućnosti. Hrvatska i Srbija osjećaju odgovornost za stabilnost ne samo vlastitih zemalja nego i za stabilnost u regiji', poručila je Pusić iz Beograda. Hrvatskoj je u interesu, nastavila je, da sve zemlje regije funkcioniraju kao članice Europske unije. Pusić je naglasila da Hrvatska s nestrpljenjem očekuje početak pregovora Srbije s Europskom unijom i da je za jednu europsku zemlju to jedini pravi put prema dugotrajnoj stabilnosti.

Zahvalila se domaćinima na kopijama avionskih snimaka teritorija Republike Hrvatske koje su odnesene početkom devedesetih rekavši da su one za nas neobično važne jer rješavaju problem preko 800 tisuća zahtjeva za legalizaciju. 'Te fotografije su nama neophodne da bismo mogli pomoći ljudima u svakodnevnom praktičnom životu', naglasila je Pusić.

Vučić se osvrnuo i na problem manjina u obje zemlje obećavši da će riješiti problem udžbenika za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini, ali se založio za poštivanje prava srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, posebno u Vukovaru gdje postoji problem s postavljanjem dvojezičnih ploča na državne institucije.

'Teško mogu reći da u našim odnosima cvjeta ljubav, ali mogu reći da imamo realne, dobre, vrlo racionalne i pragmatične odnose koji će dovesti do toga da jedni drugima pomažemo', zaključio je Vučić. Vesna Pusić bi se u Beogradu trebala susresti i s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.