SPLIT SLAVI ULAZAK U EU

'Ajmo raditi, neće nam Europa pomoći ako ne pomognemo sebi'

30.06.2013 u 17:05

Bionic
Reading

Doručkom na travi u gradskom parku u središtu Splita- Đardinu, s kroasanima i kavom Splićani su počeli slaviti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a točno u podne gradonačelnik Ivo Baldasar je na Pjaci (Narodni trg) podigao zastavu EU, te svim građanima Splita i Hrvatske čestitao ulazak Hrvatske u EU.

Splitsko slavlje naziva 'Sa srcem u Europu iz srca Dalmacije' trajat će do kasnih noćnih sati.

Gradonačelnik Baldasar je rekao kako je Hrvatska uvijek pripadala Europi, a sada joj je i formalno pridružena te poručio 'Dobro nam došla Europo'.

'Ajmo mi raditi, neće nam Europa pomoći ako mi ne pomognemo sami sebi. Svima je jasno da nam nitko ništa nije dao besplatno. Na nama je da mi odradimo svoj dio posla, a onda će nam i drugi pomoći, pa i Europa', rekao je gradonačelnik Baldasar.

Podizanju zastave prisustvovao je i veslač Duje Bonačić, najstariji nositelj olimpijskog zlata, osvajač zlatne medalje na OI u Helsinkiju 1952.

Splićane i njihove goste u Đardinu su zabavljali splitski gudački i gitaristički kvarteti, te mandolinski kvartet Da Capo. Po gradskim trgovima nastupaju dalmatinske klape; kod Zlatnih vrata, na Pjaci, Vestibulu, ribarnici i na Voćnom trgu.

Mnoge koji su se zatekli u gradu pod Marjanom kao i građane koji su došli na Rivu proslaviti ulazak Hrvatske u Europsku uniju oduševilo je 270 jedrilica u klasi laser koje su uplovile u gradsku luku. Riječ je natjecateljima Europskog prvenstva mladeži u jedrenju iz 32 zemlje.

Proslava se nastavlja navečer kada će se u 20 sati u središtu grada građanima dijeliti dalmatinski proizvodi. Predstavnici nacionalnih manjina, koji žive u gradu Splitu dijelit će kolače po izvornim receptima zemalja, koja im je uz Hrvatsku, druga domovina.

Na pozornici na Rivi će se od 21 sat izmijenjivati klape i kulturno-umjetnička društva.

U ponoć Split dočekuje ulazak u EU uz vatromet, Odu radosti i čestitku gradonačelnika Baldasara.