stanje na frontu

Ako Rusi nastave ovim tempom, južni Donbas pada: Ukrajinske 'tvrđave' nestaju

10.10.2024 u 18:26

Bionic
Reading

Nakon pada 'grada tvrđave' Vuhledara, ruske snage krenule su u ofenzivu na više frontova u južnom Donbasu. Iako Ukrajinci pružaju snažan otpor, situacija im postaje sve teža. Posebno na frontu zapadno i sjeverno od Vuhledara, gdje ruske snage napreduju. Ako Rusi zadrže dosadašnji tempo napredovanja, Ukrajina bi do kraja godine mogla izgubiti kontrolu nad većim dijelom južnog Donbasa, što bi imalo dalekosežne posljedice za daljnji tijek rata

Vuhledar je pao u ruke ruskih snaga nakon višemjesečnih sukoba, a ukrajinska vojska bila je prisiljena povući se prema sjeveru. Iako su ruske snage naišle na snažnu obranu u šumovitim područjima sjeverno od grada, zapadna linija obrane pokazala se ranjivijom. Cesta koja vodi prema ukrajinskom uporištu u Velikoj Novosilki trenutno je slaba točka koju Rusi pokušavaju iskoristiti.

Posebno značajan događaj dogodio se 8. listopada, kada su ruske snage postigle lokalni proboj i zauzele selo Zolota Niva, 15 kilometara zapadno od Vuhledara. Rusi nastavljaju pritiskati ukrajinske položaje na zapadnom frontu, prijeteći Velikoj Novosilki, jednoj od zadnjih velikih ukrajinskih 'tvrđava' u toj regiji, navodi se u analizi neovisnog ruskog portala Meduza.

Ukrajinska obrana pod prijetnjom u Donbasu

72. mehanizirana brigada, koja je izravno branila Vuhledar, sada pokušava uspostaviti obranu sjeverozapadno od grada. Njihov cilj je spriječiti daljnji napredak ruskih snaga prema selu Bogojavlenka i gradu Kurahove, ključnim ukrajinskim položajima koji bi mogli pasti ako Rusi nastave s trenutnim smjerom napredovanja.

Osim toga, oni nastavljaju napade sjeverno od Vuhledara, pomičući se iz smjera sela Novomihailivka, koje su zauzeli ovog ljeta, i napredujući prema Katerinivki i Antonivki. Dugoročno gledano, ova ofenziva mogla bi omogućiti ruskim snagama da zaobiđu linije 72. brigade i ugroze ukrajinske položaje sjeverno od Bogojavlenke. Ovakav razvoj situacije komplicira ionako težak položaj Ukrajinaca u južnom Donbasu.

Situacija kod gradova Pokrovsk i Kurahove

Jedan od ključnih ciljeva ruskih snaga je zauzimanje područja oko strateški važnih gradova Kurahove i Pokrovsk u južnom Donbasu. Rusi su stigli do istočnog ruba rezervoara Kurahove, a napreduju prema njemu i sa sjevera, zauzevši dio Cukurinea i okolnih rudnika. Iako nema neposredne prijetnje za grad Kurahove, jer se nalazi na južnoj obali rezervoara, nastavak ruskih napada mogao bi dovesti u pitanje ukrajinsku obranu na tom području.

Istodobno, još uvijek nije jasno što se dogodilo s ukrajinskim snagama koje su branile velik istureni položaj između Hirnika i Donecka. Taj je položaj ključan jer blokira ruske snage od korištenja ceste Doneck-Pokrovsk, važnog opskrbnog pravca. Ako napuste taj položaj, ruske trupe imale bi otvoren put za napredovanje. Postoji bojazan da bi pad Selidovea, koji je već okružen sa sjevera i juga, mogao dovesti do kolapsa ukrajinske obrane na frontu između Pokrovska i Kurahovea, što bi rezultiralo podjelom ukrajinskih snaga na dva dijela.

Na sjevernom dijelu ovog fronta ruske snage nastavljaju pritisak na Pokrovsk, a napredne postrojbe stigle su do rubova Mirnohrada, udaljenog samo sedam kilometara. Iako trenutno nema naznaka da Rusi planiraju frontalni napad na grad, prisutnost njihovih trupa u blizini ukazuje na mogući nastavak pritiska na ovo područje.

Kupjansk pod prijetnjom

Na sjeveru fronta ruske snage nastavile su ofenzivu u području Kupjanska, s ciljem postizanja potpune kontrole nad rijekom Oskil. Trenutno se nalaze na rubu sela Kruhliakivka i Kolisnikivka uz obale rijeke. Ako je uspiju prijeći, to bi moglo ozbiljno ugroziti ukrajinske snage koje brane istočni dio Kupjanska, poznat kao Kupjansk-Vuzlovi.

Ruske zračne snage već neko vrijeme bombardiraju prijelaze preko rijeke u Kupjansku, što dodatno otežava opskrbu ukrajinskih snaga u tom području. Ako Rusi uspiju okružiti Kupjansk sa sjevera, istoka i juga, Ukrajinci bi mogli biti prisiljeni na povlačenje preko rijeke, što bi značilo gubitak strateški važnih položaja i otežalo daljnju obranu regije.

Kurska oblast: Sukobi na granici

Situacija u Kurskoj oblasti, na granici između Rusije i Ukrajine, također je kritična. Obje strane nastavljaju ofenzivne operacije. Rusi pokušavaju odsjeći ukrajinske snage blizu Sudže, a postrojbe Ukrajinaca pokušavaju se probiti prema zapadu i zaustaviti rusko napredovanje prema Gluškovu, ključnom središtu tog područja.

Iako su obje strane postigle samo ograničene taktičke uspjehe, sukobi u ovoj regiji naglašavaju širinu ruskih ofenziva na ukrajinske položaje. Ruske snage usmjerile su značajne resurse u obranu sela Veseloe, a Ukrajinci su uspjeli zaobići to uporište, no bez uspjeha u njegovom zauzimanju.