ALAN SE PROBUDIO

Alan Wake

15.04.2010 u 10:22

Bionic
Reading

Dugo očekivan i još dulje najavljivan naslov, 'Alan Wake', napokon bi mogao dobiti zeleno svjetlo od izdavača i usrećiti sve one koji ga toliko dugo iščekuju

Alan Wake naslov je koji je u procesu izrade već dulji niz godina, a čak je u jednom trenutku bilo upitno hoće li se uopće i dovršiti. Ali producenti i programeri nisu odustajali od svog nauma te su si vjerojatno cijelo vrijeme ponavljali mantru, 'kada bude gotovo, bit će'. Budući da 'Alan Wake' radi isti tim koji je zaslužan i za 'Maxa Paynea', i iza sebe ima određeni renome, nisu željeli izlaziti na tržište s nekakvim poluproizvodom, već s naslovom koji će zadovoljavati najviše standarde i kvalitete koji postoje u industriji igara. Rezultat tog višegodišnjeg mukotrpnog rada uskoro će rezultirati igrinim skorašnjim izlaskom. Koliko je truda uloženo u izradu vlastitog enginea, scenarija, uklanjanja bugova i općenito svega što se za jedan vrhunski naslov treba napraviti, uskoro ćemo se i sami moći provjeriti. Nakon svega toga, lako je za zaključiti da je 'Alan Wake' vjerojatno jedna od najiščekivanijih igara godine.

 

Igrat ćete u ulozi Alana Wakea, pomalo boemski nastrojenog književnika koji otputuje u gradić imena Bright Falls s namjerom da tamo završi svoj kriminalistički roman. Na tom putu, društvo čemu praviti njegova ljupka supruga Alice, koja mu usput pomaže u savladavanju kreativne blokade u koju je upao. I tako, jedne večeri ona misteriozno nestane u tmini, otme je mračna sila. Očajnički je pokušavajući pronaći, Alan se nađe obavijen misterijem i mračnim silama koje prijete njegovoj egzistenciji ako ne nađe rješenje.

 

Ovaj naslov prvi je dio već ranije planiranog serijala. To ne znači da je igra kratka ili štura, dapače. Provest ćete sate i sate istražujući Bright Falls u potrazi za alatima i napravama koji će vam pomoći u razrješenju misterija. 'Alan Wake' igra se u realnom vremenu, što znači da ćete morati biti posebno oprezni noću kada su mračne sile mnogo aktivnije, jače i brže. Svjetlo će igrati bitan element u gameplayu, što je možda bilo i za pretpostaviti, jer se Alan ne služi baš najbolje vatrenim oružjem.

 

Dio šarma ove igre leži u pomno razrađenoj i vrlo dobro psihološki strukturiranoj priči. 'Alan Wake' pun je zapleta i neočekivanih obrata koji će vas držati na rubu fotelje, da se ni na trenutak ne biste osjećali isključenima iz njezinih događanja. Kako napredujete, nailazit ćete tu i tamo na razne likove, od kojih će neki biti sretni da vam pomognu ili otkriju pokoju zagonetku, a drugi će imati nekakav skriveni motiv koji ćete morati sami otkriti.

 

Koliko smo dosad uspjeli vidjeti, 'Alan Wake' u nekim će segmentima biti vrlo inovativna igra, koja će kod igrača postupno graditi napetost. Većina radnje odvijat će se na otvorenom, gdje će široka i otvorena mjesta skrivati razne opasnosti. Vizualni je dojam fenomenalan, a osvjetljenje nešto najimpresivnije što smo imali priliku vidjeti u nekoj igri, a po tom pitanju konkurirat mu može jedino 'Uncharted: Among Thieves'.

 

'Alan Wake' po svojoj je definiciji akcijska igra s elementima horora, ali po pitanju akcije nemojte očekivati ništa spektakularno, zato što Alan nije Sam Fisher koji svoje protivnike rješava jednom rukom. Alan je ipak samo pisac i kao takav nije vičan akrobaciji i kung-fu potezima. Kao igra, 'Alan Wake' cijelo se vrijeme poigrava igračem, konstantno tjerajući ga da se pita što je stvarnost, a što noćna mora. Gledano u globalu, 'Alan Wake' izvrsno je ukomponirana priča s inteligentnim dijalozima i vrhunskom prezentacijom, a to nam obećava veliki hit! Ako smo ga mogli čekati godina, strpjet ćemo se još nešto više od mjesec dana kada bi se Alan Wake trebao pojaviti u prodavaonicama, i to isključivo i kao ekskluziva za Xbox360.

 

 

Alan Wake Gameplay