Iznenadna demonstracija sile

Američka vojska razmjestila oružje i vojnike na udaljeni vrh Aljaske

14.09.2024 u 22:57

Bionic
Reading

Američka vojska iznenada je demonstrirala silu na krajnjem rubu Aljaske kako bi poslala poruku što je sposobna, u trenucima dok cvjeta partnerstvo Rusije i Kine na Pacifiku

Ovim potezom na sjeveru Pacifika SAD šalje poruku protivnicima u trenutku kada ključni rivali Zapada, Rusija i Kina, provode zajedničke pomorske vježbe na Pacifiku.

U ekskluzivnom intervjuu za Business Insider, zapovjednik 11. zračno-desantne divizije kopnene vojske general bojnik Joseph Hilbert rekao je da ovaj događaj pokazuje sposobnost američke vojske Pacific da premjesti sredstva vješto i bez prethodne najave čak i na najudaljenije lokacije.

"Vojska na nas gleda kao na stručnjake za Arktik", rekao je Hilbert, a kao dio američke vojske na Pacifiku, moramo biti spremni djelovati u regiji kao dio tamošnje kopnene sile."

Za ovaj događaj, 11. zračno-desantna divizija okupila je lepezu naoružanja iz cijele američke vojske, uključujući vod topničko-raketnog sustava visoke pokretljivosti iz zajedničke baze Lewis-McChord u Washingtonu, komunikacijsku opremu s Havaja i radar za pronalaženje ciljeva i pješaštvo snaga sigurnosti iz 11. zrakoplovne divizije.

Za ovu vježbu angažirano je oko 130 vojnika.

Zračna nacionalna garda Aljaske i Zračne snage prevezle su različito oružje i imovinu.

"Okupljanje ovih snaga", objasnio je Hilbert, "svakom protivniku pokazuje da se možemo rasporediti bilo gdje bez prethodne najave. Možemo iznenada stvoriti dilemu," rekao je, "a to možemo učiniti uz značajnu vatrenu moć, i možemo to učiniti kao zajedničke snage."

Rasporedili sustave HIMARS

Hilbert je rekao da raspoređivanje HIMARS-a govori o važnosti dugometne vatre u projekciji sile i odvraćanju, nešto što je također vidljivo u ratu u Ukrajini.

"Vježba, koja će se nastaviti sljedeći tjedan, također je vrlo vidljiva američkim prijateljima i neprijateljima. Mnogo se raspravlja oko potrebe da se prikriju potpisi snaga i oružja i sakriju unutar elektromagnetskog spektra. Ovdje to nije učinjeno, jer je događaj bio namjerno otvoren. Vojska to nije skrivala.

Namjeravani cilj bio je pokazati da se te sposobnosti mogu lako primijeniti, čak i na neočekivanim mjestima. To je također signal spremnosti američkim saveznicima i partnerima", rekao je Hilbert.

Vojna vježba se izvodi na Aleutskim otocima, lancu otoka koji se proteže od najjužnijeg ruba Aljaske do Beringovog mora i sjevernog Tihog oceana. Točnije, vježba se održava na otoku Shemya.

Aljaska je veliko, složeno i izazovno okruženje koje zahtijeva od vojnika da razviju razne vještine arktičkog ratovanja.

Vojnici 11. zračno-desantne divizije prethodno su za BI rekli da ih poteškoće u borbi na neumoljivom Arktiku potiču na prilagodbu i inovacije u stvarnom vremenu. Vojnici se redovito obučavaju i izvode vježbe diljem države i šire regije, ostajući fleksibilni za različite situacije.

Pacifička vojska SAD-a postavila je borbu na Arktiku kao glavni prioritet, a 11. zračno-desantne snage surađuju s većom mrežom — kako USARPAC-om, tako i američkim pacifičkim saveznicima i partnerima — kako bi održali spremnost.

Na vježbi zajedničke pacifičke multinacionalne spremnosti američke vojske za Pacifik na Aljasci u veljači, zapovjednik USARPAC-a, general Charles A. Flynn rekao je BI-u da su usred porasta "agresivnih, podmuklih" poteza iz Kine i drugih protivnika u indo-pacifičkoj regiji, američki saveznici i partneri bliže surađivali s američkom vojskom na jačanju kopnenih snaga i njihovih veza.

Najnovija vježba dolazi usred najvećih mornaričkih vježbi Rusije od Hladnog rata, koje se protežu preko Tihog oceana, Sredozemnog mora i Arktičkog oceana, kako bi se testirala borbena spremnost.

Više od 90.000 vojnika i 400 brodova na vježbi

Velika vježba uključuje više od 400 brodova, podmornica i pomoćnih plovila, zajedno sa zračnim sredstvima i više od 90.000 vojnika, rekao je Kremlj ranije ovog tjedna.

Prije pokretanja vježbi, ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je SAD za provociranje "utrke u naoružanju" i "zanemarivanje sigurnosnih interesa svojih europskih i azijskih saveznika" uključivanjem u vojnu akciju u indo-pacifičkoj regiji.

"Ovo postavlja temelje za opasnu krizu u Europi, kao i u azijsko-pacifičkoj regiji", dodao je, opisujući svoju vježbu kao izazov za SAD. Kina, još jedan američki suparnik, pridružila se ovim vježbama dok su Peking i Moskva sve više partneri u suprotstavljanju svjetskom poretku koji predvode SAD.

Vrijeme USARPAC-ove demonstracije projekcije snaga "nije slučajnost", rekao je Hilbert, ukazujući na cilj kopnene vojske i većih združenih snaga da pokažu snagu i fleksibilnost američkih sposobnosti u regiji.

"Ovo je sposobnost koju USARPAC ima i koju možemo koristiti bilo gdje, i ovo je bilo pravo vrijeme za korištenje ove sposobnosti", rekao je zapovjednik 11. zračnodesantne.