HLADNI RAT

Američki NVO-i izvlače djelatnike iz Rusije

30.01.2013 u 15:53

Bionic
Reading

Dvije američke nevladine udruge, koje su zatvorile svoje urede u Rusiji nakon usvajanja novog zakona o veleizdaji, premjestile su svojih sedam djelatnika zajedno s njihovim obiteljima u Litvu, piše u srijedu ruski list Kommersant

Nacionalni demokratski institut i Međunarodni republikanski institut poslali su svoje ruske djelatnike u Litvu nakon zatvaranja ureda u Rusiji. Po informacijama Kommersanta, nakon usvajanja novog zakona kojim je proširena definicija veleizdaje, u uredima tih organizacija pojavili su se djelatnici Savezne službe sigurnosti (FSB) i stoga je rukovodstvo odlučilo zaštiti svoje djelatnike od mogućeg političkog progona.

U studenome prošle godine u Rusiji je stupio na snagu kontroverzni zakon u kojemu se veleizdaja ne odnosi samo na odavanje tajnih informacija stranim vladama, nego na pružanje konzultacija ili financijske pomoći međunarodnim organizacijama koje su umiješane u 'aktivnosti usmjerene protiv sigurnosti Rusije'.

U ranijem zakonu zakonu nisu se navodile međunarodne organizacije i primjenjivao se samo na aktivnosti koje štete 'vanjskoj sigurnosti'.

Aktivisti za ljudska prava strahuju da bi razmjenjivanje informacija s međunarodnim nevladinim organizacijama, kao što je Amnesty International, ili obraćanje Europskom sudu za ljudska prava moglo biti sumnjivo i predstavljati zločin veleizdaje.

Sada se ruski djelatnici dvije američke nevladine udruge sa svojim obiteljima nalaze u Vilniusu gdje se s litavskim vlastima rješava pitanje njihovih radnih viza.