majstor balansiranja

Američki Politico analizirao Vučića: Populistički vladar Srbije uspijeva u onome što mogu rijetki

30.09.2024 u 19:25

Bionic
Reading

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić majstor je balansiranja između različitih svjetskih sila, piše američki Politico analizirajući političke poteze prvog čovjeka Srbije. Vučićeva sposobnost da održi dobre odnose s Europskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, istovremeno surađujući s Kinom i Rusijom, svrstava ga, ističe se u analizi, 'među rijetke lidere koji mogu igrati na više frontova'

Njegovi odnosi s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom osobito su bliski – Vučić se s njim sastao više puta, a Kina je značajno investirala u infrastrukturu Srbije, uključujući autoceste, željeznice i energetiku.

Također održava odnose s Rusijom, a ona povijesno ima snažne kulturne i političke veze sa Srbijom. Iako je Srbija kandidat za članstvo u Europskoj uniji, Vučić je odbio pridružiti se sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, što je izazvalo nezadovoljstvo u Bruxellesu. Ipak, on koristi poziciju Srbije kao neutralnog igrača da bi zadržao svoju političku fleksibilnost i privukao investicije s obje strane.

Njegov odnos sa Zapadom nije ništa manje kompleksan. Vučić naglašava svoje dobre odnose s američkim predsjednikom Joeom Bidenom te ga je opisao kao ‘najpripremljenijeg lidera’ s kojim je ikada surađivao. Također, prisjetio se da je imao 'vrlo dobar odnos' s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, ističući marljivost njegovih suradnika tijekom pregovora.

Kosovo: Ključna točka Vučićeve politike

Jedno od glavnih pitanja na kojem Vučić gradi svoju međunarodnu poziciju je Kosovo. Ova većinski albanska država proglasila je neovisnost od Srbije 2008., no Beograd je i dalje ne priznaje, uz podršku Rusije i Kine. Srpski predsjednik koristi potporu Moskve i Pekinga u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije kao važnu polugu u svojim pregovorima s Europskom unijom, piše Politico.

Iako sudjeluje u pregovorima o normalizaciji odnosa s Kosovom, vođenima pod okriljem EU-a, mnogi kritičari tvrde da se Vučić služi pitanjem srpske manjine na sjeveru Kosova kako bi pojačao napetosti kad god mu to politički odgovara. Optužuju ga da nije iskreno predan rješavanju sukoba te da koristi situaciju da bi zadržao pažnju zapadnih partnera.

S druge strane često izražava frustraciju zbog stava Europske unije prema svojoj državi. On tvrdi da EU tretira Srbiju kao 'kamenčić u svojoj cipeli' te da takav stav doprinosi rastu euroskepticizma među srpskim građanima. Upravo zbog toga Vučić igra na kartu kineskih i ruskih ulaganja, održavajući balans između Istoka i Zapada.

Vučićeva domaća politika: Populizam i kontrola nad medijima

Na domaćoj političkoj sceni Vučić je neosporni lider, no mnogi ga optužuju za autoritarizam i kontrolu nad medijima. Njegova Srpska napredna stranka (SNS) kontinuirano uživa visoku podršku, a ankete pokazuju da trenutno ima podršku od 47 posto građana, što je čini dominantnom političkom silom u zemlji. Uspio je stvoriti imidž 'čovjeka iz naroda', često koristeći populističke poteze da bi zadržao svoju popularnost.

Primjer takve politike njegova je kampanja tijekom koje se pojavio pred kamerama praveći palačinke za srpske vojnike ili miješajući pekmez u loncima u vojarni.

Međutim Vučić se suočava i s ozbiljnim kritikama zbog stanja slobode medija u zemlji. Prema izvještajima Reportera bez granica, Srbija je nisko rangirana po pitanju medijskih sloboda, a novinari koji kritiziraju vladu suočavaju se s političkim pritiscima, piše Politico.

  • +8
Olaf Scholz i Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: ATAImages/PIXSELL

Prosvjedi zbog eksploatacije litija: Vučićev otpor kritici

Jedan od najvećih domaćih izazova s kojima se Vučić suočio posljednjih godina bili su prosvjedi protiv planova za eksploataciju litija. Srbija ima značajna nalazišta tog minerala ključnog za proizvodnju baterija za električna vozila, što je privuklo pažnju brojnih međunarodnih rudarskih kompanija, uključujući australsko-britansku kompaniju Rio Tinto.

Planovi za rudarenje litija izazvali su masovne prosvjede u Beogradu, pri čemu su tisuće građana izrazile zabrinutost zbog potencijalnih ekoloških posljedica. Vučić, međutim, nije popustio pod pritiskom prosvjednika. Iako se suočio s oštrim kritikama, ostao je pri svom stavu da su ovi projekti ključni za gospodarski rast Srbije.

'Kad god počnete raditi nešto novo na Balkanu, svi su isprva protiv toga', izjavio je Vučić, minimizirajući značenje prosvjeda.

Vučićev geopolitički izazov: Litij kao novo 'bijelo zlato'

Litij je postao geopolitičko pitanje od ključne važnosti za Vučića jer su brojni međunarodni igrači zainteresirani za srpska nalazišta. Njemački kancelar Olaf Scholz i potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič u srpnju su u Beogradu zaključili sporazume kojima EU i europski proizvođači automobila osiguravaju ekskluzivan pristup srpskom 'bijelom zlatu'.

Ovi sporazumi jasno pokazuju da srpski predsjednik koristi geopolitičku poziciju Srbije kako bi privukao investicije, balansirajući između različitih interesa. Iako su projekti vezani uz litij izazvali kontroverze u zemlji, on ostaje uvjeren da će donijeti dugoročne koristi srpskom gospodarstvu.

Hoće li Vučić napustiti vlast 2027. godine?

Prema srpskom ustavu, Vučić može služiti najviše dva predsjednička mandata, a drugi mu istječe 2027. godine. Međutim mnogi njegovi kritičari sumnjaju da će se lako povući s vlasti. Do sada je uspješno gradio političku mašineriju koja mu omogućuje veliku kontrolu nad političkim procesima, a njegova Srpska napredna stranka uživa veliku podršku.

Iako tvrdi da će se povući nakon isteka mandata, mnogi vjeruju da će pronaći način da zadrži utjecaj i nakon toga. Njegova politička karijera, koja traje već više od dva desetljeća, pokazuje da je Vučić spreman na sve kako bi ostao ključna figura u srpskoj politici, zaključuje Politico.