SIROVINA BUDUĆNOSTI

Obrlatio je Vučića, a sad Scholz kreće kopati i u Njemačkoj: 'Ovo je projekt najvišeg prioriteta'

30.08.2024 u 18:16

Bionic
Reading

Uoči posljednjeg pojavljivanja u izbornoj kampanji u saskom gradu Chemnitzu, njemački kancelar Olaf Scholz posjetio je obližnji Altenberg te bombastično najavio da će Njemačka tamo uspostaviti najveći rudnik litija u Europi

Ne bi ovo bilo neobično da Scholz još prije mjesec dana nije potpisao strateški sporazum o eksploataciji litija sa Srbijom, zemljom u kojoj ekološke organizacije i protivnici predsjednika Aleksandra Vučića tome pružaju veliki otpor. Kako je objavio Handelsblatt, Srbija u nalazištu Jadar planira proizvodnju od 58 tona godišnje, što je dovoljno za napajanje 1,1 milijuna litijskih baterija u istom periodu.

Ipak, Nijemcima to nije dovoljno. Žele postati neovisniji kad je riječ o sirovinama. Zato su u ozbiljnoj fazi planovi za pokretanje rudarenja litija u Altenbergu, gdje se nalazi drugo najveće nalazište te rude u Europi.

Tvrtka Zinnwald Lithium GmbH želi rudariti metal u području poznatom kao Erzgebirge (u slobodnom prijevodu: Rudarske planine) najkasnije s početkom 2030. godine. Rezerve su dostatne za napajanje više od 800.000 električnih automobila, piše lokalni medij Saeschische.de.

A što ako krenu prosvjedi?

Iako stručnjaci za rudarstvo hvale projekt, ističući kako bi uz odgovarajuće vodstvo mogao postati najnapredniji u Europi, on donosi i brojne izazove. Riječ je o jednom od najgušće naseljenih područja u srednjoj Europi, a ekološke inicijative već su izrazile snažno protivljenje projektu. Kako bi anticipirao probleme koje Vučić ima u Srbiji, Scholz je ovaj projekt već proglasio 'projektom najvišeg prioriteta'.

Olaf Scholz u Chemnitzu Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

'Potrebna nam je spremnost da učinimo nešto poput ovoga u cijeloj Europi jer problem nije samo ovdje, već i u mnogim dijelovima Europe materijale koje možemo iskoristiti, a koji su nam hitno potrebni u bilo kojem trenutku', rekao je Scholz u petak ujutro prilikom posjeta Altenbegu.

Scholzu u prilog ide to što je EU prije nekoliko mjeseci donijela europski zakon o kritičnim sirovinama, koji ima za cilj da 10 posto sirovina u opskrbnim lancima mora biti proizvedeno u EU. Rudarska tvrtka sa sjedištem u Altenbergu prijavila je eksploataciju litija EU kao strateški projekt. Ako dobiju potvrdu, umjesto pet godina koliko inače procedura traje, mogu ući u brzi postupak odobravanja, u okviru kojeg odobravanje projekta mora biti dovršeno u roku od 27 mjeseci.

Planirana su ulaganja veća od 500 milijuna eura, a očekuje se otvaranje najmanje 400 radnih mjesta, dok posredno preko dobavljača tvrtka očekuje trostruko više. U projekt bi trebali biti ukljčene i tvornice za preradu sirovog litija u Bärensteinu i Liebenauu, koje također žele prerađivati metal iskopan u susjednoj Češkoj.

  • +10
Rudnik litija u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: Denis Meyer / AFP / Profimedia