ANALIZA BBC-A

Amerika se vraća u 60-e: Kako se čovjek s puškom tolike snage mogao toliko približiti bivšem predsjedniku?

14.07.2024 u 09:19

Bionic
Reading

Otkad je John Hinkley Jr. ustrijelio Ronalda Reagana 1981., nije se dogodio tako dramatičan čin nasilja usmjeren protiv predsjednika - ili predsjedničkog kandidata, podsjeća dopisnik BBC-a iz SAD-a Anthony Zurcher u svojoj analizi

Meci ispaljeni na Trumpa prodrli su kroz predsjedničku kampanju 2024., oštetivši društveno i kulturno tkivo nacije. Iluzija sigurnosti i sigurnosti u američkoj politici – građena desetljećima – dramatično je razbijena, zaključuje BBC.

Ovaj napad podsjeća na mračnije vrijeme u povijesti SAD-a, prije više od pola stoljeća, kada su ubijena dva brata Kennedy – jedan predsjednik, a drugi predsjednički kandidat. Vođe pokreta za građanska prava kao što su Medgar Evars, Martin Luther King Jr. i Malcom X također su izgubili živote u političkom nasilju.

Kao i danas, šezdesete su bile obilježene intenzivnom političkom polarizacijom i disfunkcionalnošću, kada su vatreno oružje i pojedinac koji ga je voljan upotrijebiti mogli promijeniti tijek povijesti.

Teško je predvidjeti utjecaj subotnjih događaja na Ameriku - i njen politički diskurs. Već je bilo nekih dvostranačkih poziva na hlađenje retorike i nacionalno jedinstvo.

  • +9
Navodna pucnjava na Trumpovu skupu Izvor: Profimedia / Autor: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Nasilje se vrlo brzo filtriralo u goli rovovski rat koji karakterizira američku politiku posljednjih desetljeća. Neki republikanski političari su za napad okrivili demokrate koji su upotrijebili jezivu retoriku o prijetnji koju bivši predsjednik predstavlja za američku demokraciju.

'Središnja premisa Bidenove kampanje je da je predsjednik Donald Trump autoritarni fašist koji se mora zaustaviti pod svaku cijenu', objavio je na društvenim mrežama senator iz Ohia, JD Vance, koji je navodno u užem izboru za Trumpova potpredsjedničkog kandidata. 'Ta je retorika izravno dovela do pokušaja atentata na predsjednika Trumpa', kaže Vance.

Chris LaCivita, voditelj Trumpove kampanje, rekao je da 'ljevičarski aktivisti, demokratski donatori, pa čak i Joe Biden' moraju odgovarati na izborima za 'odvratne primjedbe' koje su po njegovom mišljenju dovele do subotnjeg napada.

Analiza podsjeća kako su mnogi na ljevici koristili sličan jezik kako bi opisali odgovornost desničarske retorike u mjesecima prije pucnjave na kongresnicu Gabby Giffords u Arizoni 2011. godine koja je umalo završila smrtnim ishodom.

Snimka pucnjave na Trumpovu skupu Izvor: Društvene mreže

Nasilje u Pennsylvaniji nedvojbeno će baciti dugu sjenu na republikansku konvenciju koja počinje u ponedjeljak. Sigurnosni protokoli bit će pooštreni, a prosvjedi – i protuprosvjedi – u blizini mjesta mogli bi biti popraćeni novim osjećajem slutnje.

U međuvremenu, još jača nacionalna svjetla reflektora obasjat će stranačkog kandidata kada izađe na pozornicu u četvrtak navečer. Slike bivšeg predsjednika, krvavog, s podignutom šakom sigurno će postati točka okupljanja u Milwaukeeju. Republikanska stranka već je planirala snagu i grubu muškost učiniti središnjom temom, a incident od subote dat će tome novu energiju.

Američka tajna služba također će se suočiti s intenzivnim nadzorom zbog svoje sigurnosti na Trumpovom skupu. Pojedinac s puškom velike snage uspio se približiti glavnom predsjedničkom kandidatu na domet pucanja.

Predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson obećava da će njegov dom provesti potpunu istragu. Te će istrage potrajati.

Ali za sada je jedno jasno: u godini neistraženih izbornih voda, američka je politika izvršila smrtonosni zaokret, zaključuje se u analizi.