obraćanje javnosti

Koga će HDZ kandidirati za predsjednika? Plenković komentirao razgovore s DP-om

11.07.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, s kandidatima za vodeće pozicije u stranci, danas predstavlja program 'Zajedno za sve izazove' uoči predstojećih unutarstranačkih izbora

Unutarstranački izbori za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a održat će se 13. srpnja na biračkim mjestima u općinskim i gradskim organizacijama HDZ-a te u organizacijama četvrti Grada Zagreba. Članovi HDZ-a izvan Hrvatske moći će ostvariti svoje pravo glasa na 12 biračkih mjesta.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zamjenik predsjednika Tomo Medved te potpredsjednici Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić kandidirali su se na unutarstranačkim izborima za nastavak obnašanja svojih dužnosti.

Na konferenciji za medije Branko Bačić je rekao:

'Prije tri tjedna obilježili smo 35. rođendan HDZ-a i sami sebi podarili smo dva najbolja poklona - pobjedu na parlamentarnim i europskim izborima - i zbog toga ljude i tim koji vode stranku nismo mijenjali.

Ako ostavimo po strani prvih deset godina HDZ-a i naroda, u tih 35 godina ovih posljednjih godina je najbolje doba HDZ-a i države. To nije moja neobjektivna ocjena, već ocjena svih relevantnih institucija. U proteklom kvartalu naše gospodarstvo bilježi najveći rast, u društvu najboljih, u vremenu poslije pandemije i inflacije zbog ruske invazije.

U takvim uvjetima to je samo po sebi velik uspjeh i to naši sugrađani prepoznaju. Ovi su izbori vrlo važni za HDZ. Želimo na ovim izborima osnažiti svoj legitimitet. Očekujemo da će članstvo u velikom broju izaći na njih. Očekujemo da osnaženi pobjedama na njima dobijemo i pobjedu na izborima za predsjednika Hrvatske krajem godine.

Moram spomenuti i da se samo stranka koja ima jaku unutarstranačku demokraciju i procese te profilira svoje kadrove na unutarstranačkim izborima može na nacionalnim izborima promovirati kao stranka koja istu takvu demokraciju projicira u društvu kojim upravlja.'

Oleg Butković je pak izjavio:

'Ovi izbori dolaze u trenutku nakon što smo dvaput pobijedili na izborima, vodimo 2:0. Dolaze u vrijeme u kojem je dobro u ovoj kampanji koja je bila upoznati ljude bitne za procese u Europi i svijetu. Bitno je da ovo vodstvo stranke dobije legitimitet na izborima. U ovih osam godina učinili smo velika postignuća.

Hrvatska je bolja i stabilnija nego prije osam godina. Još je puno izazova pred nama, a znamo da je nestabilno okruženje oko nas. Ova kampanja je bila za to da komuniciramo o tome s članovima i odgovornim ljudima. Bila je velika mobilizacija, interes postoji.

Motivirani s ove dvije pobjede, idemo u predsjedničke izbore i očekujem da bude 3:0 za HDZ.'

Tomo Medved je rekao:

'U ovoj superizbornoj godini nalazimo se i u procesu unutarstranačkih izbora u skladu sa Statutom. Zahvaljujem članovima na angažmanu u svim dosadašnjim procesima. U proteklih nekoliko dana obišli smo županijske organizacije i u izravnom kontaktu s članstvom ustvrdili smo da je HDZ i danas, 35 godina od osnutka, najsnažnija stožerna stranka u RH.

Važno je da članovi i članice u subotu izađu te svojim izlaskom daju potvrdu i obnove povjerenje i legitimitet Andreju Plenkoviću, meni kao zamjeniku i kolegama kao potpredsjednicima HDZ-a. Iza nas su velika postignuća, a ispred nas veliki izazovi.

Naš program temelji se na našim vrijednostima i prepoznavanju izazova koje donosi novo vrijeme. Vjerujem da će članstvo u subotu izaći i dati svoje povjerenje, obnoviti povjerenje i dati novi legitimitet u pripremi za nadolazeće izbore za predsjednika RH.'

Na kraju je Andrej Plenković izjavio:

'Pred nama su neposredni izbori za najviše vodstvo stranke, šest najviših dužnosti. Ovaj vikend pred nama koincidira s vikendom prije osam godina, kad sam prvi put izabran za predsjednika HDZ-a. Nakon ovoliko izazova koje smo imali, odlučili smo nastaviti s timom koji pobjeđuje, koji zajedno i skladno djeluje u vođenju HDZ-a. Tim se 2020. zvao 'Odvažno za Hrvatsku', tad smo procijenili da je to prava poruka. Pogodila nas je pandemija i posljedice, dogodio se potres u Zagrebu i Petrinji, nakon toga energetska kriza, inflacija, ruska agresija... što nas je izazvalo da primijenimo politike raznih potpora kako bismo sačuvali socijalnu koheziju.

HDZ je u tom periodu pokazao visok stupanj odgovornosti, danas imamo najmanji broj nezaposlenih ikad, BDP nam je narastao za 30 milijuna eura... Među postignućima su i članstvo u Schengenu, pred nama je i članstvo u OECD-u. Iza nas je Pelješki most, u rujnu se završava i autocesta do Siska, most na Svilaju, most na Gradiški. Druga cijev tunela Učka bit će puštena u promet u rujnu.

Pritom su s nama i Rafalei, za Croatia Airlines stižu novi Airbusovi te ulaganja u svim mogućim aspektima. Hrvatska je danas, zahvaljujući našem vodstvu, u boljoj poziciji nego prije osam godina. Građani su to potvrdili na izborima za Hrvatski sabor. Sve to u atmosferi u režiji predsjednika, to je bilo ozračje kojim se željelo kreirati lažno fabriciranje krize. Bilo je to nevjerojatno kršenje Ustava.

Hrvatska je ovog proljeća vidjela dvije Hrvatske - agresivnu i rušilačku koja je razbijala saborski inventar dok sam ja držao izvještaj o radu Vlade. Kreirali su atmosferu lončarenja, ista agresivna i rušilačka metodologija radila je protiv naše vlade, ali nisu uspjeli.

HDZ je pobijedio i u postizbornim 'prepitavanjima', sjećate se te patetične epizode... A sad nas optužuju da je zbog nas DP na vlasti. Od sveopće histerije koju je kreirao kršitelj Ustava, nacija izađe na izbore sa 62 posto. I ponovno za pet tjedana ide na izbore, a u medijskom prostoru je tema bila 'tko će biti predsjednik Odbora za ljudska prava'. Nitko me nije pitao ništa o politikama za EU.

Nakon pobjede 17. travnja i pobjede na EU izborima na unutarstranačkim smo izborima s istim timom koji pobjeđuje. Tko god se htio prijaviti, mogao je, ali nitko nije. Očito ne žele mijenjati tim koji pobjeđuje. Voditi HDZ ogromna je čast i odgovornost.

Nakon ovih izbora pristupit ćemo temi predsjedničkih izbora i odlučiti se za kandidata ili kandidatkinju. Znamo da dvije trećine Hrvata žele promjenu u instituciji predsjednika RH jer je ovaj aktualni pokazao da krši Ustav i pokazao je da nije predsjednik svih građana nego samo jednog dijela. Vodit ćemo konzultacije i s partnerskim strankama.

Stranka je što se tiče unutarnje organizacije itekako konsolidirana, financijski stabilna, sva izvješća su pozitivna. Ona govore o tome da poslujemo bez kredita, pozajmica, neplaćenih računa, dugova ni ovisnosti o bilo kojem donatoru. Tako HDZ posluje. Kad sam postao predsjednik, bili smo u minusu.

HDZ vodi računa o ključnim prioritetima. To su između ostalih životni standard, stambena politika, zelena tranzicija. Naš program 'Zajedno za sve izazove' bit će dostupan na web stranici.

Zahvaljujem Tomi na sjajnoj suradnji i povjerenju te Zdravki, Olegu i Ivanu. Mislim da jako dobro funkcioniramo, ta kohezija ima svoje refleksije i na izborima za Sabor te legitimitet u upravljanju ključnim resorima. Riješili smo i te višegodišnje tlapnje dušobrižnika iz oporbe, vrijeme je da se prestanu trubiti neistine.'

Potom je Plenković odgovarao na pitanja novinara.

Razgovarate li s DP-om o kandidatu za predsjednika?

'Trenutno su prioritet izbori u HDZ-u. Kad procijenimo da smo odlučili i obavili sve konzultacije, onda ćemo vam to reći. To nije ništa žurno.'

Miro Kovač vas je pozvao da nađete jakog, pravog kandidata.

'To je mudar savjet.'

Ne bi li vam bilo slađe da imate nekog protukandidata?

'Da ste vi članica HDZ-a, biste li se vi kandidirali protiv tima koji je pobijedio na zadnjim dvojim izborima? Tko će se kandidirati, pa nije nitko glup. Omogućili smo svakome da se kandidira. Promovirali smo demokratske procese. Tko god je htio, mogao je.'

Bojite li se male izlaznosti jer nemate protukandidata?

'Nemojte podcjenjivati HDZ. On je najveća hrvatska stranka te ima organizacije u svim županijama i općinama. Ljudi koji su u toj stranci znaju zašto su se identificirali s našim vrijednostima i Statutom. Postignuća koja imamo zadnjih osam godina bila su tolika da smo se trebali prošetati kroz ove godine.

Prije toga napravljen je kaos koji je počeo razbijanjem saborskog inventara. Mi smo tu da rješavamo stvarne probleme hrvatskih građana. To je divljaštvo, protiv tih fenomena se moramo boriti.

Ne borimo se s njima oko stvarnih tema hrvatske scene i ekonomije. Koju su oni to inicijativu imali? Vidio sam samo agresiju i etiketiranje, dijaboliziranje. Mi ne kreiramo taj politički prostor nego oni koji nas mrze. Mi ćemo se protiv toga boriti našim rješenjima u gospodarstvu.'