LEDENA GROZNICA

Antarktika je vjerojatno puna dijamanata!

18.12.2013 u 09:46

Bionic
Reading

Istraživači javljaju da su u ledenim planinama Antarktike pronašli stijene kimberlita koje su obično vrlo bogate dijamantima

Dijamanti nastaju iz čistog ugljika pod ekstremnim tlakom i na visokoj temperaturi na dubinama od oko 150 km pod Zemljinom korom. Na površinu izlaze u vulkanskim erupcijama, a obično ih najviše ima u plavičastim stijenama tzv. kimberlita.

Kimberlit je rijetka vulkanska stijena koja je dobila naziv po južnoafričkoj regiji Kimberley, u kojoj je prvi put iz nje eksploatiran dijamant. Njezina nazočnost obično je do sada uvijek bila dokaz o postojanju značajnih količina dijamanata, primjerice u Africi, Sibiru i Australiji. Ova stijena je također potvrda o razdvajanju kontinenata. Područje istočne Antarktike, u kojem je otkriven kimberlit, nekada je bilo dio superkontinenta Gondvane, koji je uključivao Afriku, Južnu Ameriku, Australiju i Indiju.

Prema izvješću predstavljenom u časopisu Nature Communications, uzorci kimberlita pronađeni su na padinama planine Meredith.

No pitanje je hoće li se, kako i kada dijamanti moći eksploatirati jer je rudarenje na Antarktici zabranjeno nizom međudržavnih sporazuma, osobito dokumentom koji se zove Protocol on Environmental Protection to the Antarctic Treaty iz 1991. Njihova je svrha očuvanje jedinog nenaseljenog kontinenta za znanstvena istraživanja i brojne životinjske vrste poput pingvina i tuljana.

Na Antarktici su otkriveni i mnogi drugi vrijedni minerali poput zlata, platine, bakra i željeza. Protokol koji strogo zabranjuje gospodarske rudarske aktivnosti na Antarktici bit će podložan promjenama tek 2041. godine. Trenutno ga podupiru najveće svjetske sile poput SAD-a i Kine, no brojne zemlje nisu sudjelovale u potpisivanju dokumenta pa ih njegove odredbe ne obvezuju. Ipak, teško je vjerovati da će se u dogledno vrijeme naći mnogo zainteresiranih za rudarenje jer su uvjeti na Antarktici izuzetno negostoljubivi za život i rad.

'Ne znamo kako će strane u sporazumu gledati na rudarenje nakon 2041. te kakve će tada tehnologije postojati za gospodarski isplativu eksploataciju antarktičkih minerala', rekao je Kevin Hughes iz organizacije Scientific Committee on Antarctic Research.