sarajevo-ploče

Apel iz željeznica FBiH: Uništeno je 17 km pruge, sami to ne možemo popraviti

07.10.2024 u 18:33

Bionic
Reading

Zbog poplava i odrona koje su pogodile BiH došlo je do oštećenja pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac-Grabovica u dužini od 17 kilometara, usljed čega je obustavljen kompletan putnički i teretni promet na pruzi Sarajevo-Ploče

Željeznički promet bit će nekoliko mjeseci u prekidu, a procjenjuje se da će dnevna šteta koju će zbog toga pretrpjeti Željeznice FBiH veća 143 tisuće eura jer Luka Ploče ključna je opskrbu brojnih industrijskih pogona u BiH. U Pločama je oko 400 tisuća tona robe. Dnevno tom prugom se preveze 10 tisuća tona robe iz Ploča u BiH i dalje prema Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj.

'Stručne ekipe ŽFBiH su svakodnevno na terenu i utvrđuju stupanj oštećenja željezničke infrastrukture. Najkritičnije mjesto je u na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo, gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku, što će iziskivati veće građevinske radove, a što nadmašuje i kapacitete ŽFBiH. Eksperti moraju predložiti novo rješenje, s obzirom da je kompletan pejzaž izmjenjen i nedostaje zemljište koje je odnijelo klizište, u smislu izgradnje mosta, vijadukta, novog nasipa ili pak, djelimično izmještanje željezničke trase, a koje se mora rješavati u paketu sa cestovnom infrastrukturom, kazali su iz ŽFBiH za portal Slobodna Bosna.

Unatoč neprohodnosti, timovi Željeznica FBiH su normalizirali prugu do lokacije Komadinovo vrelo iz pravca Mostara, a iz pravca Ostrošca izvode se radovi na uspostavljanju prohodnosti do željezničke stanice u Donjoj Jablanici.

No, upitno je mogu li sami sanirati novonastalu situaciju.

"Uz svo aktivirano ljudstvo i mehanizaciju, s obzirom na stepen devastacije, ŽFBiH ne mogu samostalno riješiti ovaj problem i o istom su informirale Vladu FBiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija kako bi se čim prije uspostavila normalizacija odvijanja željezničkog prometa na ovoj dionici', rekli su za Slobodnu Bosnu iz ŽFBiH.

Glavni korisnici usluga željezničkog transporta roba na području Bosne i Hercegovine, za koje se obavljao transport željeznicom preko Luke Ploče su: GIKIL, Arcelor Mittal Zenica, Aluminij Mostar, Alternativa Sarajevo, Tranzit export Ilijaš, Cementara Kakanj, CIBOS Ilijaš, Ferum Zenica, Soda So Tuzla, BELISAR Brčko, Hold Ina Podlugovi i Elektroprivreda Srbije.

Godišnji prihod ŽFBIH je 57 milijuna eura, a 70 posto otpada na prijevoz roba iz Luke Ploče.

  • +18
Donja Jablanica Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic