nestao nasip

Uništena pruga kod Jablanice: Evo koje tvrtke iz BiH, Hrvatske i Srbije trpe najveću štetu

06.10.2024 u 10:43

Bionic
Reading

Osim brojnih ljudskih žrtava i materijalne štete poplave i odroni u BiH napravili su i veliki problem željeznicama, odnosno u infrastrukturi i tamošnjem gospodarstvu. Naime, jedina željeznička veza s Lukom Ploče bit će u prekidu mjesecima jer je kod mjesta Ostrožac u blizini Jablanice klizište je odnijelo cijeli nasip na kojemu su bile tračnice pa su one sada ostale visjeti u zraku. Uništeno je 17 kilometara pruge

Enis Džafić, v.d. direktora željeznica FBiH, govoreći za Al Jazeeru Balkans kazao je da će željeznički promet biti nekoliko mjeseci u prekidu, te da su nužna geološka istraživanja kako bi se utvrdilo hoće li se raditi novi nasip ili most na mjestu gdje je pruga uništena.

Procjenjuje se da će dnevna šteta koju će zbog toga pretrpjeti ŽFBiH veća 143 tisuće eura jer Luka Ploče ključna je opskrbu brojnih industrijskih pogona u BiH. U Pločama je oko 400 tisuća tona robe, a osim same Luke Ploče u problemima su se našle i brojne druge tvrtke.

'Dnevno tom prugom se preveze 10 tisuća tona robe iz Ploča u BiH i dalje prema Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Najviše od toga otpada na ugljen za Lukavac, koks za ArcelorMittal u Zenici, ugljen za Elektroprivredu Srbije, nafta za Podlugove, šećer prema Brčkom. U suprotnom smjeru ide soda i staro željezo', kazao je Džafić.

Prema njegovim riječima s obustavom prometa najugroženije su tvrtke u Lukavcu, Zenici i Elektroprivreda Srbije. Inače godišnji prihod ŽFBIH je 57 milijuna eura, a 70 posto otpada na prijevoz roba iz Luke Ploče.

  • +6
Jablanica Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL