spektakularno otkriće

Arheolozi pronašli 345 drevnih kamenih struktura koje pričaju novu priču o ljudima

16.07.2024 u 09:51

Bionic
Reading

Arheolozi pronašli 345 drevnih kamenih krugova koji pričaju novu priču o ljudima

Kada čujemo o stojećim kamenim krugovima, često pomislimo na ritualne strukture slične Stonehengeu. No ispada da bi određeni skup kamenih krugova, koje je za sobom ostavilo neolitsko stanovništvo iz 6. i 5. tisućljeća pr. Kr., mogao biti ostatak nečeg mnogo jednostavnijeg; običnih obiteljskih domova, prenosi Yahoo News.

Arheolozi su nedavno otkrili čitavu zbirku takvih krugova - otprilike 345 njih - u Saudijskoj Arabiji koristeći tehnike nadzora iz zraka. "Ove strukture bile su pojedinačne nastambe, izgrađene u različitim koncentracijama s pripadajućim kućnim instalacijama poput ognjišta", objasnio je istraživač iza otkrića, koji je svoju studiju objavio u Levantu.

"Lokacije stojećih kamenih krugova predstavljene u ovom radu pokazuju razmjere neolitske okupacije koja prije nije bila prepoznata u Saudijskoj Arabiji."

Otkriveni u polju lave Harrat al 'Uwayrid, krugovi imaju promjer od 4 do 8 metara, a svi datiraju prije oko 7000 godina. Arheološki tim je pronašao dokaze o postojanju kamenih zidova i najmanje jednog ulaza, te vjeruju da su građevine imale i krovove, bilo napravljene od dodatnog kamenja ili druge organske tvari.

Rana arhitektura je bila okrugla

"Globalno, rana domaća arhitektura uvijek je bila okrugla, a pravokutne kuće pojavljuju se tek u kasnijem neolitiku", rekla je Jane McMahon, počasna znanstvena suradnica na Sveučilištu Zapadne Australije i glavna autorica rada, za Live Science.

Istraživački tim piše u studiji da dodatni dokazi pronađeni u regiji podupiru rastuću mješavinu ljudskih aktivnosti u tom području u vrijeme kamenih kuća. Sve, od alata od bazaltnog kamena do životinjskih ostataka pronađenih na tom području, ukazivalo je na mješovitu ekonomiju, podržanu i pripitomljenim i divljim vrstama i naglašenu ostacima ovaca, koza i goveda.

Otkriće stojećih kamenih kuća u skladu je sa sličnim drevnim kamenim kućama koje se nalaze u Jordanu još otprije otprilike 500 godina, pokazujući potencijalnu vezu između ljudi iz Jordana i onih koji su živjeli u sjeverozapadnoj Saudijskoj Arabiji.

Pronašli i pravokutne građevine

Uz kamene kuće, tim je pronašao pravokutne građevine od kamena. Oni su nazvani mustatil - arapski za pravokutnik - i istraživači vjeruju da su možda korišteni za žrtvovanje stoke. Prema radu, "vjerojatno je da su ova dva tipa megalitskih struktura aspekti jednog kulturnog entiteta".

Taj je entitet vjerojatno prethodio tipičnoj poljoprivredi u krajoliku koji u to vrijeme nije bio toliko suh kao što je to područje danas. "Nema dokaza o uzgoju domaćih vrsta biljaka poput pšenice i ječma, ali skupljanje divljih biljaka vjerojatno je bilo", rekao je McMahon za Live Science. "Možda je bilo i manipuliranja krajolikom kako bi se povećala vjerojatnost i prinos divljih vrsta."

Zajedno s hrpom kamenja, područje je dalo i školjke, za koje se vjeruje da potječu iz Crvenog mora koje je udaljeno otprilike 120 kilometara. To otkriće sugerira razvoj mreže trgovine i razmjene koja je zahtijevala mobilnost, dajući posve svježu perspektivu porasta stanovništva prije 7000 godina u sjeverozapadnoj Saudijskoj Arabiji.