Bakina slatka pita sa Zagrebačkim svježim sirom
Ovaj sam recept izvukla iz bakine kuharice i to sa stranica gdje su popisani izrazito jednostavni, tradicionalni recepti; što bi značilo da su se prenosili, i još se uvijek prenose, s koljena na koljeno.
Bude mi toplo oko srca kad listam tu kuharicu, a jela koja pripremim jedem s užitkom i puuno lijepih sjećanja! Probajte i vi :)
za 4 osobe
Dukatov Zagrebački svježi sir 500 g
2 jušne žlice griza
3 jušne žlice smeđeg šećera
100 g grožđica
1/2 čajne žličice soli
2 južne žlice rastopljenog maslaca
1 vrećica vanilin šećera
vrh mahune vanilije
Pećnicu zagrijte na 180 C.
Sve sastojke ubacujte u veću, duboku posudu i dobro promiješajte žlicom.
Dobiveno tijesto premjestite u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Izravnajte površinu izlivene smjese i stavite u pećnicu.
Pecite 25 do 30 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju po površini.
Izvadite slatku sirnu pitu iz pećnice i pustite da se ohladi desetak minuta.
Nakon što se ohladila, narežite je i servirajte prelivenu agavinim sirupom ili uz žlicu Dukatovog kiselog vrhnja.
Uživajte u bakinoj slatkoj sirnoj piti ne prestajući se diviti njezinoj izdašnosti, jednostavnosti i nezaboravnoj ukusnosti.
Baka bi se zarumenjela od zadovoljstva da to vidi!
Potrebni su vam sljedeći sastojci; Zagrebački svježi sir, vanilija, smeđi šećer ...
... maslac, vanilin šećer, grožđice, griz koje onda sve lijepo ...
... umiješajte i doobro izmješajte u dovoljno dubokoj posudi i premjestite ...
... u kalup za pečenje. Pecite dok se ne pretvori u ...
... slatku sirnu pitu zlatnožute površine i zapečenih grožđica ...
Servirajte uz čašicu limoncella ili kakvog drugog kiseloslatkog likera i ...
... sa svakim se zalogajem prisjetite drage bakutanerice ;)