'ISPOVIJED' RAJKA OSTOJIĆA

'Bandić je grijeh koji je SDP počinio u želji za vlašću'

23.03.2013 u 14:43

Bionic
Reading

Na Izvještajnoj konvenciji SDP-a, kandidat za gradonačelnika Zagreba Rajko Ostojić otovoreno je rekao da je bivši SDP-ovac, gradonačelnik Milan Bandić, 'grijeh nad kojim je SDP čvrsto zatvorio oči u želji za vlašću'

Rajko Ostojić zakoračio je danas u oštru borbu protiv Milana Bandića koji je kao bivši SDP-ovac već treći mandat na vlasti u glavnom gradu. Kako bi ga potpuno diskreditirao, Ostojić je priznao da je Bandić bio SDP-ov grijeh.

'Nije još prekasno da sebi, ali i našim biračima kažemo da je Milan Bandić naš grijeh, naša odgovornost i da smo s njim pali na životnom ispitu na kojem se testirala naša odgovornost prema društvu, naša odgovornost prema sugrađanima', rekao je Ostojić govoreći da nisu smjeli zažmiriti onda kada su vidjeli da Bandić nije 'njihov'.

'Kada nam je trebalo biti jasno da on ne pripada našem civilizacijskom krugu, čvrsto smo zatvorili oba oka i u ime oportunizma prešutno smo prešli preko očiglednog u ime višeg interesa, a tada nam se činilo da je taj viši interes vlast. Zabili smo glavu u pijesak! No, trebali smo znati, trebali smo se već onda osvijestiti da vlast nikada nije i nikada neće biti opravdanje za odustajanje od vlastitih principa, od vlastitog identiteta', bio je jasan Ostojić koji je podcrtao da su ta lekcija i taj pad 'na testu civilizacijskih vrijednosti' bili prevažni.

Pozvao je 700-tinjak okupljenih SDP-ovaca u restoranu Globus da zatvore tu knjigu 'kada već nisu raije'. 'Srećom, dobili smo priliku za popravni ispit. Kako tu grešku mužemo ispraviti? Možemo našem Zagrebu osigurati, napokon, pristojnu gradsku skupštinu i gradoačelnika kojemu je cilj dobrobit svih i napredak grada', rekao je Ostojić.

Na dodatno novinarsko pitanje znači li to da je SDP zažmirio i na sumnje u korupciju vezanu za Bandića, Ostojić je rekao: 'Zažmirili smo tada, svjesni smo te greške, ona se više neće ponoviti. Što se tiče korupcije, ostavimo da se te stvari raščiste do kraja.' Upitan čija je odluka bila da se zabije glavu u pijesak i zamjera li možda šefu stranke Zoranu Milanoviću zbog toga, rekao je: 'Ne, to se naprosto dogodilo i nakon četiri godine treba zatvoriti to poglavlje. Zato i postoje kovencije i inventure, i to smo upravo napravili, zatvorili smo tu knjigu.'

S obzirom da je jedno od njegovih prvih predizbornih obećanja smanjenje prireza u Zagrebu, Ostojić je zamoljen da otkrije za koliko bi se postotnih poena trebao smanjiti prirez koji danas iznosi 18 posto i najveći je u Hrvatskoj. Ostojić kaže da tu brojku još nema, ali da će uskoro i nju objaviti javosti.

Inače, na Izvještajnoj konvenciji Ostojića su podržale brojne kolege iz Vlade i vrha stranke. Bili su tu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, Nenad Stazić, ministar poduzetištva Gordan Maras, potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, ministar rada Mirando Mrsić, šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić i bivša miistrica zaštite okoliša i zastupnica Mirela Holy koja je usprkos brojnim kritikama na račun stranačkih kolega u Vladi dobila najveći pljesak delegata.

Holy je na crvenu pozoricu izašla u crvenoj haljini te je okupljene pozdravila nazvavši ih 'drugarice i drugovi'. 'Zagreb će s Rajkom biti crven, ali i zelen. Zagreb s intergirnim sustavom odlaganja otpada s novim zelenim radnim mjestima. Rajko ima hrabrosti, integriteta, poštenja i volje a u to sam se uvjerila nakon zajedničke suradnje i, mogu reći, prijateljstva. On je bio uz mene kad mi je bilo najteže i kad su mnogi okretali glavu od mene.'