NOVA ESKALACIJA

Bandov: Vjerojatno će doći do višestrukih direktnih i indirektnih napada Irana

01.08.2024 u 22:54

Bionic
Reading

Nakon što je u Teheranu ubijen prvi čovjek Hamasa, vrhovni vođa Irana, kao i libanonski Hezbollah, najavili su napad na Izrael.U središnjem Dnevniku HTV-a zbivanja na Bliskom istoku komentirao je prof. dr. sc. Goran Bandov, rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon ubojstva dvojice visokopozicioniranih ljudi u Hezbolahu i Hamasu, kakav bi mogao biti odgovor Irana?

U ovom trenutku su sve opcije otvorene i vjerojatno će doći do višestrukih napada Irana direktno i indirektno, smatra Goran Bandov, rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

- Ne bi bilo prvi put ove godine da Iran indirektno udari na teritorij Izraela, ali ono što sigurno se na neki način nameće kao još logičnije rješenje to je da će biti tih indirektnih proksi ratova. Ono što je vrlo opasno, nalazimo se u jednoj vrlo opasnoj eskalaciji sukoba. Ona gotovo ide spiralno i da jedna reakcija izvodi drugu i konstantno situacija dodatno eskalira, rekao je.

Dodaje da ne vidi da će uskoro doći kraj sukoba.

- Prilično smo sigurni da će biti i direktnih udara iz Irana. To je samo pitanje kako će oni biti i koliko će biti ograničeni. U ovom trenutku smo prilično uvjereni da će biti ograničeni, znači neće ići s nekim frontalnim napadom, pojasnio je Bandov u Dnevniku HTV-a.

  • +6
Izraelski napad u kojem je ubijen vojni zapovjednik Hamasa Mohamed Deif Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Turska najava potencijalnog ulaska u sukob

Bandov je kazao da je za eventualno primirje između Izraela i Palestine pogubno to što je ubijeni Ismail Hanijeh sudjelovao u pregovorima između dviju strana.

Naveo je da ne postoji u ovom trenutku ozbiljna volja samih aktera koji su uključeni u sukob, ali niti njihovih saveznika izvan same regije, da se ozbiljno razgovara o tome što i kako dalje u toj regiji. Spomenuo je i tursku najavu ulaska u sukob.

- Vidimo da se situacija dodatno komplicira. Zadnjih dana imamo i tursku najavu mogućnosti intervencije u Izraelu. To je nešto što je sigurno na ovoj verbalnoj razini izrazito opasno. Ako bi se do toga došlo onda bi ta situacija dodatno eskalirala.

Reakcija Zapada na stanje na Bliskom istoku

Vidjeli smo da su Kina, Rusija, Turska, arapske zemlje snažno osudile izraelsku reakciju. Kakav je odgovor Zapada?

- To je s jedne strane pitanje geopolitike i to je pitanje unutrašnjopolitičkih odnosa određenih država, kazao je.

- Mi vidimo da su neke države, poput primjerice Španjolske, dosta se naslonile na jednu propalestinsku stranu. S druge strane, imamo neke države, poput Njemačke, koja iz nekih svojih povijesnih razloga ne može nikako zauzeti jedan čvrsti protuizraelski stav. Tako da, vrlo često se radi o unutrašnjim pitanjima određenih država kada govorimo o demokracijama na Zapadu, nastavio je.

Dodao je da je Izrael jedan od najznačajnijih saveznika SAD-a i s obzirom na to možemo pratiti reakcije svih ostalih država, globalnih aktera u svijetu prema ovom cijelom sukobu.