'SKY SHIELD'

Europa gradi vlastiti 'Iron Dome': Kako će funkcionirati i zašto već izaziva kontroverze

29.07.2024 u 22:45

Bionic
Reading

Njemačka nastavlja s planovima za sustav protuzračne i raketne obrane nalik na izraelski Iron Dome (Željezna kupola) u okviru inicijative Sky Shield, što izaziva kontroverze nakon što se odlučila za izraelskog proizvođača oružja za izradu ključnog dijela tog sustava

Europska inicijativa Sky Shield, pokrenuta 2022. godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, broji 21 članicu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemsku, Poljsku, Grčku i Finsku, koje su odlučile surađivati na nabavi, održavanju i korištenju obrambenih sustava kako bi međusobno podržavale svoje obrane. Oružje će biti integrirano u postojeću NATO misiju koja štiti teritorij Saveza od zračnih i raketnih prijetnji i napada, navodi se na službenoj stranici.

U središtu ove inicijative je Arrow 3, izraelsko-američki raketni obrambeni sustav koji može presretati balističke rakete dugog dometa. Ova tehnologija nedavno je demonstrirana kada je Izrael upotrijebio Arrow 3 za obaranje iranskih raketa usmjerenih na njih nakon napada na iransko veleposlanstvo u Siriji ranije ove godine.

Glasnogovornik njemačkog saveznog ministarstva obrane izjavio je za Euronews Next u srpnju, devet mjeseci nakon početka sukoba, da 'nema promjena - nabava ide prema planu'.

Zašto je njemačka narudžba kontroverzna?

Dana 28. rujna 2023., njemački Bundestag potpisao je deklaraciju o namjeri za ugovor vrijedan četiri milijarde eura s izraelskom tvrtkom Israeli Aerospace Industries (IAI), koja je dio izraelskih obrambenih snaga (IDF), za njihov sustav oružja Arrow 3, razvijen u suradnji s američkom tvrtkom Boeing.

Devet dana kasnije, palestinska militantna grupa Hamas pokrenula je iznenadni napad na Izrael, što je dovelo do rata u Gazi koji je, prema podacima Ujedinjenih naroda, ubio preko 37.000 ljudi i raselio više od dva milijuna civila.

Ugovor za Arrow 3 formaliziran je u Bundestagu u studenom. Sustav oružja Arrow 3 je mreža presretačkih raketa koje 'nadzire, otkriva, prati i uništava' napade 'daleko od njihove mete' uz potpuno automatiziran kontrolni sustav, prema brošuri IAI-a. Sustav je razvijen u suradnji IAI-a i Boeinga. IAI tvrdi da je Arrow 3 'najpristupačniji obrambeni sustav dostupan'.

Shay Gal, potpredsjednik za vanjske odnose IAI-a, rekao je ovog tjedna za Defence News da su 'povećali smjene i zaposlili više radnika' kako bi instalirali Arrow 3 u Njemačkoj nekad sljedeće godine. Jedna studija sugerira da je Izrael deveti najveći izvoznik oružja u svijetu u 2024. godini, a Njemačka je jedan od njihovih tri najveća klijenta. Njemačko oružje čini 30 posto ukupnog izraelskog uvoza oružja, dok ostatak dolazi iz SAD-a.

Njemačka vlada također se suočava s tužbom Europskog centra za ustavna i ljudska prava zbog prodaje oružja Izraelu. Nema odluke Europske unije o zaustavljanju uvoza ili izvoza oružja u Izrael uslijed sukoba s Hamasom, unatoč pozivima na embargo od strane UN-a, 1.500 službenika EU-a i belgijske vlade, koja je predsjedala EU-om do lipnja.

Glasnogovornik EU-a rekao je da svaka odluka o izvozu oružja donosi pojedinačna država članica.

  • +7
Željezna kupola (Iron dome) Izvor: Profimedia / Autor: Yi Lan¡¤asayage / Xinhua News / Profimedia

Kako će Sky Shield funkcionirati?

Europska inicijativa Sky Shield imat će tri razine obrane od projektila: kratkog, srednjeg i dugog dometa.

To su udaljenosti koje svaka vrsta raketa može pokriti:

  • Kratki domet: do 15 km širine, do 6 km visine
  • Srednji domet: 15-50 km dometa i do maksimalne visine od 25 km
  • Dugi domet: više od 50 km dometa i do 35 km visine

Njemačke tvrtke Rheinmetall i Diehl Defence glavni su proizvođači sustava kratkog dometa Skyranger 30 i sustava srednjeg dometa IRIS-T, redom. Hensoldt, njemačka tvrtka za razvoj senzora, opskrbljivat će obje tvrtke svojom radarskom tehnologijom.

Raytheon iz SAD-a proizvodi sustav obrane dugog dometa PATRIOT, iako će se rakete same proizvoditi u Europi, prema njemačkom saveznom ministarstvu obrane. Arrow 3 može zaštititi zemlje od svih vrsta projektila, prema IAI-u. To je jedini sustav za inicijativu Sky Shield koji Njemačka nabavlja iz Izraela.

Skyranger 30

Za obranu kratkog dometa, Njemačka je odabrala Skyranger 30: obitelj mobilnih sustava kopnene obrane koji omogućuju snagama nadzor napada iz zraka i sa zemlje u isto vrijeme, prema opisu na web stranici Rheinmetalla.

U veljači su Nijemci zatvorili početni ugovor vrijedan 600 milijuna eura za do 49 jedinica Skyrangera 30 s Rheinmetallom, prema priopćenju za javnost.

To je uslijedilo nekoliko tjedana nakon što je Njemačka sastavila konzorcij s Rheinmetallom, Diehlom i Hensoldtom, gdje su im dodijelili zadatak integracije nacionalnog sustava protuzračne obrane po cijeni od 1,2 milijarde eura.

Austrijanci su u veljači kupili 36 sustava protuzračne obrane u okviru ESSI-ja za svoja oklopna vozila na kotačima - modifikacija njemačkog modela koja će ih koštati najmanje 1,8 milijardi eura.

Na marginama konferencije Eurostatory u lipnju, Danska i Mađarska potpisale su ugovor s Njemačkom za zajedničku nabavu Skyrangera 30 za svoje vojske. Izvješća kažu da Litva također razmatra kupnju Skyrangera.

IRIS-T SLM

IRIS-T SLM je raketa srednjeg dometa koja koristi infracrvenu tehnologiju za obradu slika dolaznih napada, prema njemačkim oružanim snagama. Jedna baterija SLM-a ima tri lansera na kamionu s osam raketa svaki, svi s dometom od 40 km, zajedno s odvojenim zapovjednim vozilom koje prati sve rakete u isto vrijeme.

Ukrajinci su počeli koristiti sustav IRIS-T 2022. godine tijekom ruske invazije, što Diehl smatra dokazom da je sustav 'dokazan u borbi'. IRIS-T je jedan od popularnijih sustava u okviru ESSI-ja, s Estonijom, Latvijom, Slovenijom i Njemačkom koje su sve potpisale ugovore s Diehlom u posljednjih godinu dana.

Jedan od najvećih ugovora - zajednička nabava koju su potpisale Latvija i Estonija - vrijedan je 600 milijuna eura. Litva i Austrija također razmatraju kupnju sustava IRIS-T, prema medijskim izvješćima.

PATRIOT

Sustav Patriot GEM-T cilja zrakoplove, krstareće rakete i balističke rakete kraćeg dometa putem sustava vođenih raketa. Sustav Patriot već se koristi u nekim zemljama EU-a, poput Švedske, Grčke, Poljske, Nizozemske i Španjolske.

Raytheon, američki proizvođač sustava Patriot, radi s njemačkom tvrtkom MBDA Deutschland kroz zajedničko ulaganje zvano COMLOG na izgradnji raketa Patriot u Europi za ESSI iz postojećeg pogona u Schrobenhausenu, Bavarska, koji već popravlja i modernizira rakete.

NATO, odgovoran za nabavu sustava Patriot, dao je COMLOG-u ugovor vrijedan 5,6 milijardi eura u siječnju, njihov prvi u okviru inicijative Sky Shield. Ugovor pokriva 1.000 raketa Patriot koje će zajednički koristiti Njemačka, Nizozemska, Rumunjska i Španjolska.

Hensoldt je zabilježio narudžbe vrijedne 1 milijardu eura zbog svoje uključenosti u projekte ESSI u prvih šest mjeseci 2024. godine, prema priopćenju na njihovoj web stranici. Oni pružaju svoje senzorske i radarske usluge izravno njemačkoj vladi, Latviji i Sloveniji kroz inicijativu.