Dosadilo mu u 'penziji'?

Barack Obama se vraća u političku arenu

19.10.2017 u 11:47

Bionic
Reading

Otkako je napustio Bijelu kuću bio je diskretan i nije se izravno sukobljavao sa svojim nasljednikom Donaldom Trumpom. Ali u četvrtak se Barack Obama prvi put vraća u političku arenu

Bivši demokratski predsjednik očekuje se danas na dva predizborna skupa, u New Jerseyju i zatim 500 kilometara južnije u Virginiji. 

Obama će na skupovima u Newarku i Richmondu podržati kandidate svoje stranke na guvernerskim izborima. 

New Jersey i Virgnija biraju nove guvernere 7. studenoga, točno godinu dana od pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima. "Ovo su jedini izbori u Americi ove godine i zato su važni", rekao je profesor političkih znanosti Larry Sabato.

"Ulozi su visoki jer se hvata zamah za 'midterm' izbore 2018.", objasnio je. 

  • +5
Obitelj Obama Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iduće godine, točno na sredini predsjedničkog mandata, Amerikanci će birati cijeli saziv Zastupničkog doma i trećinu Senata. 

Ne zna se o čemu će Obama govoriti na dva današnja skupa. Otkako je napustio Bijelu kuću 20. siječnja uglavnom se klonio političkih rasprava, vjeran tradiciji da se bivši predsjednici ne upliću u politiku, unatoč tomu što se Trump trudi razmontirati njegovo političko nasljeđe. 

Obama je prvo tri mjeseca bio na odmoru, zatim je počeo pisati memoare, malo je javno nastupao i izbjegavao intervjue. U onih nekoliko navrata kada je prekidao šutnju, učinio je to na pitanjima od nacionalne važnosti poput useljavanja, klimatatskih promjena i zdravstvenog osiguranja. 

Američku javnost zanima hoće li na ovim dvama skupovima odoljeti iskušenju da kaže što misli o Trumpovoj politici.

U New Jerseyju demokratima se smiješi sigurna pobjeda. Aktualnom guverneru republikancu Chrisu Christieju, Trumpovu prijatelju, popularnost je u zadnje vrijeme dotakla dno. Christie se ne može natjecati za treći mandat, ali je u svojoj nepopularnosti za sobom povukao i ostale republikance pa kandidatkinja te stranke Kim Guadagno gotovo da nema izgleda protiv demokrata Phila Murphyja.  

"Demokrati neće imati problema u New Jerseyju, pa se prava borba može očekivati samo u Virgniji", dodaje Sabato, profesor na sveučilištu u Virgniji. 

Virginia je država koja je često 'na vagi' i prelazi iz jednog stranačkog tabora u drugi. Jedina je država povijesnog američkog juga koja je 2016. glasala za Hillary Clinton, a i aktualni guverner je demokrat. U oba slučaja, međutim, radilo se o jako tijesnim pobjedama, pa sada republikanci vide svoju priliku da je vrate u svoje okrilje.  

"Ako republikanci opet izgube Virginiju, uvelike će se odgovornim za to smatrati Trump", kaže Sabato. "Naravno, vrijedi i obrnuto". 

Obama će u četvrtak u Richmondu, glavnom gradu Virgnije i nekad glavnom gradu Konfederacije, podržati demokratskog kandidata Ralpha Northama.

Taj bivši vojni liječnik u anketama ima malo vodstvo pred republikancem Edom Gillespiejem. 

Svjestan važnosti izbora u Virgniji, Trump se žestoko obrušio na Northama i optužio ga da time što podržava utočišta za ilegalne useljenike podržava skupine hispanskih kriminalaca. 

Ed Gillespie, bogati lobist i bivši savjetnik Georgea W. Busha, zasad drži opreznu distancu od nepredvidivog republikanskog predsjednika, iako mu je ovaj pružio službenu potporu.