macan o šefu oporbe

'Bernardić je pogubljen, sipa floskule i nitko ga ne doživljava'

24.07.2017 u 14:40

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a i nedokazani šef oporbe Davor Bernardić u nedjelju je odradio još jedan neuvjerljiv javni nastup u središnjem Dnevniku HRT-a te je ponovno propustio odaslati upečatljive poruke javnosti i uvjerljivo ukazati na nedostatke vladajućih

Bernardić je došao na HRT govoriti o odluci Glavnog odbora stranke da se imenuje radna skupina koja bi trebala izraditi novi program SDP-a, ali i komentirati aktualnu političku situaciju. No nakon što je propustio jasno artikulirati pozicije oporbe opet je u prvi plan izbila dvojba je li Bernardić uopće sazdan od materijala koji je potreban za prvog čovjeka SDP-a.

'Zato - umjesto o porukama koje je trebao odaslati - danas govorimo o njemu', poručio je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, kojeg smo zamolili da za tportal prokomentirala Bernardićev nastup na javnoj televiziji.

Macan smatra da je osnovni Bernardićev problem to što ga doslovno nitko ne doživljava. 'Bernardić može govoriti što hoće i opet ga nitko neće doživjeti', jasan je Macan te je detektirao i rupu u njegovoj strategiji. Stručnjak smatra da su glavne poruke koje SDP želi odaslati morale biti poslane već poslije sjednice Glavnog odbora SDP-a, a onda ih je Bernardić u javnom nastupu na televiziji trebao samo potvrditi.

No mi te poruke nismo čuli, kaže, i sada govorimo o Bernardiću umjesto o onome što je želio poručiti.

'To je ta priča o nepripremljenosti. Bernardić je na HRT došao da bi rekao nešto, a nakon toga imamo dojam da se ništa nije dogodilo te da je SDP i dalje u raspadu. Ovo je bila prilika da okrene priču i da se SDP konsolidira, ali od SDP-a i dalje ništa. Bernardić nije sazrio kao lider opozicije te predsjednik stranke ni komunikacijski ni liderski nije na visini', oštar je Macan.

Nedostatak konkretnosti u Bernardićevu izričaju ne čudi ga ako se prisjetimo toga da je politički odrastao uz Milana Bandića, najboljeg učitelja, koji zna mnogo govoriti, a da ne kaže ništa. Prema Macanovu mišljenju, takav način ophođenja prema javnosti postao je Bernardiću mana kada je izglasan kao šef SDP-a, najveće opozicijske stranke, jer sada građani od njega očekuju konkretna rješenja i prijedloge.

Stručnjak smatra da je za Bernardića problem to što se na trenutke zna izgubiti i više ni sam nije siguran što govori, a što se jasno vidjelo u Dnevniku HRT-a u nedjelju, kada je govorio o situaciji vezanoj uz Agrokor.

  • +9
Glavni odbor SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Macan kaže da je u razgovoru izgovorio mnogo floskula i na trenutke se pogubio, ali je nastavio nesigurno govoriti jer je emisija išla uživo i znao je da mora nastaviti s tim. Ključno je to što nije ponudio rješenja za situaciju u Agrokoru.

'Kaže da želi istražno povjerenstvo. Winston Churchill je davno rekao da ako nešto ne želiš riješiti - osnuj povjerenstvo. Ovdje je riječ o tome da se problem Agrokora riješi sustavno, da se izvuče iz restrukturiranja i da nastavi s poslovanjem. Ključna je briga o oko 50 tisuća ljudi koji rade u njemu, a Bernardićev je problem, ako ga pratite tu minutu ili dvije, taj da je to samo floskula na floskulu i da nema dovoljno argumenata', kazao je Macan.

Ponudio mu je i putokaz u vidu Ranka Ostojića, koji se tijekom požara u okolici Splita pojavio na terenu, gasio s vatrogascima te je kasnije bio relevantan sugovornik u raspravama o tome jesmo li ili nismo bili spremni za požare.

'Davor Bernardić, nažalost, još nije izašao iz kože salonskog političara, a pitanje je hoće li moći izaći. On je salonski političar i njegova najveća mana je to što u životu nije radio ništa. Da je imao neku odgovornost i odlučivao o isplaćivanju plaća i bilo čemu u karijeri, onda bi shvatio neke realnosti i ne bi govorio napamet', kaže Macan, dodajući da nekad imate dojam da Bernardić govori napamet ono što su se ranije u stranci dogovorili da treba reći, ali da nije nužno da uvijek razumije ono što govori.

Macan naglašava da bi morao razumjeti koji su strukturni problemi Agrokora i objašnjava da bi Bernardić trebao shvatiti to da nisu sve pokrali lopovi te da je Agrokor bankrotirao jer se zaduživao po visokim kamatama, koje su bile neprihvatljive, što je glavni razlog sadašnje situacije, a sve drugo je sporedna priča. Napomenuo je i da su kamate bile visoke jer smo i kao država imali rejting na razini smeća.

Također se stječe dojam da Bernardić pokušava kopirati stil bivšeg šefa Zorana Milanovića, posebno onaj bahati dio. No upitno je koliko mu to polazi za rukom.

Macan kaže da Milanovićeva komunikacija nije bila dobra, ali je bila autentična. 'Najgore vam je kad nešto pokušavate kopirati - to vam brzo izađe na vidjelo jer to niste vi', mišljenja je stručnjak te poručuje da bi Bernardiću bilo najbolje da pronađe svoj stil i bude ono što jest.

'Ako treba raditi na sebi, neka radi. Neka okupi suradnike s kojima može osmišljavati poruke, strategiju o onome gdje želi vidjeti SDP na sljedećim izborima i neka to krene raditi', nudi rješenje Macan, ocjenjujući da u ovom trenutku 'od SDP-a nema ni štete ni koristi'. Kaže da birači uvijek traže isti odgovor na isto pitanje: koliko ću ja imati koristi u svemu tome što govoriš?

'Pogledajte koje su njihove poruke, a pogledajte kako HDZ lukavo slaže poruke preko ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića - da će dobiti novac iz europskih fondova za stopostotnu sanaciju štete od požara. Ljude konkretno zanima tko će im pomoći, a rasprave o požarima - tko je bio u pravu, tko ne - ne zanimaju ih', zaključuje Macan.