strašan slučaj

Beroš otkrio u kakvom je stanju beba koja je sinoć pronađena u kanti za smeće

14.05.2024 u 17:35

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak da je stanje novorođenčeta, pronađenog noćas u Zaprešiću u kanti za smeće, klinički stabilno, beba je prevezena u bolnicu Sveti Duh i odmah zbrinuta, a ministar je izrazio žaljenje zbog okrutnosti čina.

Novorođenče su pronašli sinoć oko 23 sata 17-godišnjak i 18-godišnjak koji su se vraćali s treninga te su mu svojom brzom i kvalitetnom reakcijom spasili život, izvijestila je ranije danas zagrebačka policija, koja traga za nepoznatom majkom. Beba je odmah prevezena u KB Sveti Duh, gdje je utvrđeno da je u stabilnom stanju.

"Želio bih izraziti žaljenje što se dogodio jedan krajnje okrutan čin prema nekome tko je bespomoćan, tek rođen, riječ je o nekoliko sati. I prava je sreća što je na vrijeme dijete uočeno, i na vrijeme prevezeno u bolnici", izjavio je ministar Beroš.

Dodao je kako se čuo s ravnateljem bolnice koji mu je rekao da je dijete stabilizirano. "I dalje se prate sve funkcije, svi vitalni parametri. Pothlađenost je prošla, stabilizirani su tlak i puls, vrijeme životne ugroženosti je prošlo", izjavio je novinarima ministar zdravstva.

"Naizgled je prekrasna beba, gestacijski stara otprilike 38 tjedana, a u trenutku pronalaženja je mogao biti star vrlo malo, možda sat vremena, maksimalno dva, sudeći po kliničkom stanju", dodao je Beroš.

Demantirao je neke medijske informacije o tome da je dječak bio ozlijeđen.  "Tragovi krvi nisu bili njegovi nego su nastali pri porodu i zbog nestručnog rezanja pupčane vrpce", rekao je.

Dodao je kako će u ovaj slučaj biti angažirane sve potrebne službe uključujući Centar za socijalnu skrb, dok u međuvremenu policija nastavlja s potrebnim aktivnostima.

Upitan, ministar se osvrnuo i slučaj intervencije policije, odnosno racije zbog droge u ilegalnom klubu u Ulici Ksaver u Zagrebu koji je bio registriran kao udruga za zaštitu djece i kulturološka zbivanja, a čiji je 58-godišnji voditelj uhićen i određen mu je pritvor. 

Ministar je opovrgnuo medijske informaciju da je riječ o prostorijama u sklopu Ministarstva zdravstva, naglasivši da je prostor tog kluba u sklopu kompleksa zgrada na Ksaveru.

"Riječ je o prostorijama u sklopu kompleksa. Već smo ranije postupali po tom pitanju i pisali dopise Državnom inspektoratu i policiji sa zamolbom da se intervenira i postupa prema tim aktivnostima koje su noćne, nisu dnevne. To su užasne stvari koje se događaju, ali to nisu pod ingerencijom Ministarstva zdravstva", dodao je.