TOPLIJA STRANA URAGANA

Bez kompjutora i TV-a, Amerikanci opet pričaju

Bionic
Reading

Ekstremne situacije često zbližavaju ljude. Jedna takva traje ovih dana u 8-milijunskom New Yorku, metropoli brzine, energije i svjetlosti, čiji stanovnici nakon provale uragana Sandy spoznaju neke nove osobne istine

Oregon live kompilira svjedočanstva iz Velike jabuke, čija je glasovita podzemna željeznica prestala funkcionirati u potopu, čiji su golemi neboderi odjednom ostali bez struje, a karakteristični žuti taksiji izvanredno postaju mini-autobusi u kojima se odjednom vozi po nekoliko mušterija. Takva bi situacija, kažu, mogla potrajati još pet do šest dana (mada su najnovije informacije mnogo optimističnije).

S američke istočne obale stižu i vijesti o pljačkama – slično kao tijekom potopa New Orleansa prije sedam godina, mada u znatno manjoj mjeri. U svakom slučaju, vlasnicima dućančića na Manhattanu nije jednostavno voditi radnju pod svjetlom svijeća, dok mušterije u mraku mile nad proizvodima s ručnim lampama.

No u nekad zloglasnoj četvrti Queens nije bilo masovne pljačke kao 2003. godine, kada je na dva dana nestalo struje. Oregon live piše da je na području od 2,2 milijuna ljudi uhićeno devet provalnika koji su obijali benzinske pumpe, prodavaonice odjeće i slična mjesta.

Mlađe generacije prvi put otkrivaju taj život bez električne energije. Bez TV-a. Bez kompjutora, interneta i smart phonea. Na drugi način prilaze suživotu s članovima obitelji.

'Crtali smo, igrali igre – kao nekad. Čak smo i razgovarali', ispričala je Christine Tricoli, majka dvoje blizanaca čija se obitelj šćućurila u stanu bez struje na 11. katu manhattanskog nebodera.

Amerikanci su se ovog puta bolje pripremili za uragan nego 2005. kada je južnu obalu poharala Katrina. Unatoč tome, u New Yorku je u oluji poginulo 22 ljudi. Sveukupno je diljem američke istočne obale poginuo 51 čovjek. Prije toga opustošen je karipski dio Atlantika. Sveukupno je izginulo više od 120 ljudi, od čega preko 50 na Haitiju i 11 na Kubi