OSTATI ILI OTIĆI?

Bidenovi suradnici ublažavaju paniku demokrata zbog njegove kampanje

11.07.2024 u 23:00

Bionic
Reading

Neki od bliskih suradnika u kampanji za reizbor predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena sastali su se u četvrtak s demokratima iz Senata kako bi pokušali ublažiti sve veće protivljenje Bidenovoj kandidaturi unutar stranke, uoči njegove prve samostalne konferencije za novinare u gotovo osam mjeseci.

Bidenova kampanja već je dva tjedna na koljenima, otkako je 81-godišnjak u debati protiv Donalda Trumpa, 78-godišnjeg republikanskog suparnika, dao maha novom valu zabrinutosti zbog njegove dobi i mentalne sposobnosti. Brige su to koje birači već dugo izražavaju u ispitivanjima javnog mnijenja.

U pismu demokratima predsjednikov je stožer ustvrdio da debata nije dramatično promijenila odnose u utrci te da cilja pridobiti neodlučne glasače prebacujući fokus na Trumpa, osuđenog kriminalca koji se suočava s još dva kaznena progona za pokušaj poništenja svog izbornog poraza 2020.

"Nitko ne poriče da je debata bila neuspjeh. Ali Joe Biden i ova kampanja već su pokazali da mogu prebrodili neuspjehe", stoji u pismu.

New York Times izvijestio je da neki dugogodišnji Bidenovi savjetnici razmatraju načine da ga uvjere da odustane od ponovne kandidature.

Prošlog tjedna javio se niz zastupnika iz redova demokrata pozivajući američkog predsjednika da prekine svoju kampanju, navodeći zabrinutost time da ne samo da bi mogao izgubiti Bijelu kuću, već i naštetiti stranačkoj kontroli nad oba doma Kongresa.

Zastupnica Hillary Scholten iz Michigana u četvrtak se pridružila tom valu.

"Ovdje se ne radi o prošlosti, radi se o budućnosti. Vrijeme je da predamo štafetu", napisala je na društvenim mrežama. "Ključno je da imamo najjačeg mogućeg kandidata."

Time je postala deseti demokrat u Zastupničkom domu koji apelira na predsjednika da se povuče iz utrke. Senator iz redova demokrata Peter Welch uputio je isti apel u srijedu navečer.

Nekoliko visokopozicioniranih zastupnika reklo je da bi Biden trebao ostati u utrci. Mnogi drugi, uključujući bivšu predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi, odbili su definitivno reći treba li se povući ili ostati stranački izabranik.

Nekoliko glavnih suradnika, uključujući predsjednicu Bidenove kampanje Jen O'Malley Dillon, sastali su se s demokratskim senatorima u pokušaju da prikupe podršku u domu u kojem je i sam služio od 1973. do 2009.

Svi s nestrpljenjem čekaju 18:30 po lokalnom vremenu, ili 30 minuta iza ponoći po srednjeeuropskom vremenu, kada bi Biden trebao biti dostupan za pitanja novinarima Bijele kuće.

Na svojoj prvoj formalnoj samostalnoj konferenciji za novinare od studenog 2023., Biden će morati govoriti o širokom rasponu tema, uključujući vjerojatna pitanja o tome jesu li njegovi liječnici utvrdili znakove njegova mentalnog slabljenja.