mittal ne odustaje

BiH izdvojila 1,5 milijuna eura za arbitražu u kojoj magnat traži golemu odštetu

30.08.2024 u 17:07

Bionic
Reading

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izdvojilo je 1,5 milijuna eura za međunarodnu arbitražu koju je pokrenuo indijsko-britanski magnat Pramod Mittal protiv te zemlje tražeći odštetu od 400 milijuna dolara nakon što je izbačen iz vlasništva kompanije koksne industrije Gikil kod Tuzle.

Na prijedlog Pravobraniteljstva BiH, državno Vijeće ministara odobrilo je novac za pravni tim i tijek postupka pred Arbitržanim sudištem u Haagu, gdje je rasprava po tužbi Mittala zakazana za 2. prosinca ove godine. Ranije ove godine vlasti BiH su odobrile još 400.000 eura za taj arbitražni spor.

Pramod Mittal i drugi su početkom prošle godine tužili državu Bosnu i Hercegovinu pozivajući se na ranije zaključeni Sporazum između te zemlje i Republike Indije o unapređenju i zaštiti investicija. Prema podacima Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine, visina spora je 400 milijuna američkih dolara.

Indijsko-britanski magnat je 2003. godine sa svojom kompanijom GSHL potpisao ugovor o kupovini dijela prijeratne Koksne industrije Lukavac i ugovor s Vladom Tuzlanske županije, koja mu je prepustila na upravljanje svoj udio u zajedničkoj kompaniji Gikil. U međuvremenu je GSHL zapao u probleme. U međuvremenu je Pramod Mittal u ljeto 2019. godine uhićen u Lukavcu pod optužbama da je stvorio kriminalnu skupinu koja se bavila izvlačenjem oko 11 milijuna eura iz Gikila.

Mittal je pušten da se brani sa slobode nakon što je njegov brat i jedan od najmoćnijih ljudi u području proizvodnje čelika na svijetu Lakshmi Mittal uplatio jamčevinu. Sud u Tuzlanskoj županiji je nakon toga posve isključio Pramoda Mittala i njegovu kompaniju GSHL iz Gikila, nakon čega je odlučio pokrenuti međunarodnu arbitražu protiv BiH.

Sada Tuzlanska županija ne želi platiti troškove arbitraže, unatoč odgovornosti u ovome arbitražnome prijeporu zbog čega su iz Vijeća ministara BiH najavili da će pri okončanju toga procesa tužiti tu županiju za naknadu izdvojenih sredstava za arbitražni postupak.