RATNI ZLOČINI

BiH zatražila od Hrvatske da Ilijaševića pošalje u zatvor

11.10.2013 u 19:45

Bionic
Reading

Vlasti Bosne i Hercegovine u petak su hrvatskome Ministarstvu pravosuđa poslale službeni zahtjev za priznavanje i provedbu sudske presude kojom je Dominik Ilijašević zvani Como 2007. godine pravomoćno osuđen na petnaest godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima bošnjačke nacionalnosti u središnjoj Bosni.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa BiH Marina Bakić izjavila je tijekom dana u Sarajevu kako je sada očekuje postupanje hrvatskog pravosuđa jer je potvrđeno da je Ilijašević u Hrvatskoj, kamo je pobjegao dok je u BiH izdržavao izrečenu kaznu. Pretpostavlja se da je Iijašević u Hrvatsku pobjegao u rujnu, a nastanio se na otoku Viru u blizini Zadra.

Novinarima je izjavio kako je granicu prešao koristeći se hrvatskom putovnicom. U zadarskoj Policijskoj upravi zatražio je i izdavanje osobnih dokumenata. BiH je u međuvremenu za njim posredstvom Interpola raspisala međunarodnu tjeralicu. Kako je objasnila Bakić, u BiH od Hrvatske očekuju da Ilijaševiću potvrdi petnaestogodišnju zatvorsku kaznu i da ga pošalje na izdržavanje ostatka kazne u neki od svojih zatvora.

Ni Hrvatska ni BiH jedna drugoj međusobno ne izručuju svoje državljane pa je u slučajevima osoba s dvojnim državljanstvom problem reguliran tako što su posebnim sporazumom utvrdile mogućnost priznavanja izrečenih presuda i njihove provedbe. Na toj osnovi zatvorsku kaznu u BiH izdržava Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u Osijeku.