novo vodstvo

Siniša Hajdaš Dončić novi je predsjednik SDP-a: 'Za SDP koji je prvi, a ne drugi'!'

21.09.2024 u 19:06

Bionic
Reading

Oko 22 tisuća članova SDP-s glasalo je danas po načelu jedan član-jedan glas kako bi izabralo novog čelnog čovjeka najveće oporbene stranke. Pobjedu je izborio Siniša Hajdaš Dončić i postao peti predsjednik SDP-a

20.27 Paunović je u izjavi novinarima poručio da neće biti oporba u stranci. 'Nije vrijeme da se SDP ponovno dijeli, trebamo postati jak i snažan faktor na političkoj sceni kakav smo nekad i bili i da preuzmemo vlast', rekao je.

Kazao je da nije razočaran te smatra da je ostvario dobar rezultat za nekog tko je bio malo poznat. Međutim , brine ga mala izlaznost koja je obilježila izbore. 'Moramo biti zajedno, nema više frakcija, ne smijemo se dijeliti, izbacivati članove. Mi moramo biti stožerna stranka na ljevici. Mi moramo privlačiti, a ne izbacivati ljude', rekao je Paunović.

20.07 Članovima se obratio i dosadašnji predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Kazao je da su ovo bile 'divne, prekrasne, izazovne, nekad ovakve, nekad onakve četiri godine'.

'Siniša, čestitam ti i želim ti da budeš puno uspješniji nego što sam ja to bio', poručio je svom nasljedniku.

  • +8
Izbori u SDP-u Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

20.00 Objavljeni su i službeni rezultati izbora u SDP-u, pobjedu je odnio Siniša Hajdaš Dončić s osvojenih 56,46 posto glasova.

'Izbori su završeni, u crvenom kišobranu SDP-a ima mjesta za svakoga. Zahvaljujem svim članicama i članovima koji su izašli na izbore, koji su glasali i za Zorana i za mene, da smo pokazali da smo jedna od najjačih hrvatskih stranaka i bez SDP-a u Hrvatskoj nema pozitivnih promjena. Bio sam vrlo jasan i rekao sam da želim da SDP bude prva, a ne druga politička stranka. u Hrvatskoj. Pažljivo sam slušao primjedbe i komentare članova, nevezano za koga su glasali, SDP će se prilagođavati vremenu u kojemu živimo i bit će pobjednička stranka, s naglaskom na lijeve ekonomske politike i na ono što smo mi duboko u sebi, a to je u našem krvožilnom sustavu - antifašizam, borba za ravnopravnost, borba za prava žena, za seksualne manjine, to smo mi. U Hrvatskoj nema nijedne stranke koja nam u tom dijelu može parirati. I zato - bez podjela, za pobjedu, za SDP koji je prvi, a ne drugi', poručio je u prvom govoru novi predsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić.

19.49 I Siniša Hajdaš Dončić i Zoran Paunović stigli su u središnjicu SDP-a na Iblerovom trgu. U 20 sati očekuje se službena objava rezultata. Nakon toga javnosti bi se trebali obratiti dosadašnji predsjednik stranke Peđa Grbin, zatim Zoran Paunović te na kraju novi predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Dončić je postao peti predsjednik SDP-a, na toj funkciji prije su bili Ivica Račan, Zoran Milanović, Davor Bernardić te Peđa Grbin.

18.55 Prema neslužbenim informacijama, Siniša Hajdaš Dončić pobijedio je s osvojnih 4447 glasova, odnosno 56,46 naprema 3430 glasova, odnosno 43,54 posto, koliko je osvojio Paunović. Jednako tako, neslužbene informacije iz Splita govore da je pobjedu u tom gradu odnio Hajdaš Dončić.

U Makarskoj, očekivano, veliku većinu glasova odnio je Paunović, inače gradonačelnik Makarske.

20.03 Peđa Grbin, sada već bivši predsjednik stranke, zahvalio je svima koji su izašli na izbore i čestitao Hajdaš Dončiću. 'Želim ti da budeš mnogo uspješniji nego što sam ja bio", rekao je na odlasku.

18.50 U 18 sati zatvorena su birališta na unutarstranačkim izborima u SDP-u, a izlaznost je, doznajemo, otprilike ista kao u prvom krugu.

Hajdaš Dončić i Paunović dva su kandidata koja su izborila daljnju utrku nakon prvog kruga izbora koji su održani prošlu subotu. Hajdaš je u prvom krugu dobio 48,78, a Paunović 20,65 posto glasova članica i članova SDP-a.

  • +9
Zoran Paunović Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Kandidati iz prvog kruga izbora Mirando Mrsić i Mladen Kešer prošlu su subotu odmah pozvali članstvo da glasa za Paunovića, a on je bio i izbor Sabine Glasovac. Prema stranačkim kuloarima, Paunovića podržavaju i Ranko Ostojić, Biljana Borzan i Mirela Ahmetović.

  • +5
Siniša Hajdaš Dončić Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

S druge strane, Hajdaša Dončića opisuje se kao kandidata kontinuiteta, bio je bliski suradnik dosadašnjeg predsjednika Peđe Grbina, a njegovim izborom navodno bi bio zadovoljan i Zoran Milanović, jedan od bivši predsjednika SDP-a.