nakon deset godina

Bivša Jugoplastika izašla iz predstečaja, na pomolu kupci iz NBA lige?

19.06.2024 u 13:04

Bionic
Reading

Košarkaški klub Split, aktualni viceprvak države, prvi je hrvatski profesionalni sportski kolektiv koji je uspješno izašao iz postupka predstečajne nagodbe. On je otvoren 2013. godine, sama predstečajna nagodba sklopljena je dvije godine kasnije, a danas je objavljeno da su svi stari dugovi napokon sanirani i da je nekadašnja Jugoplastika u potpuno čistoj situaciji

Dugovi su prije deset godina iznosili 56 milijuna kuna, a među dvjestotinjak vjerovnika nalazili su se država i državne tvrtke, banke, bivši igrači i treneri te niz dobavljača. U sklopu predstečajne nagodbe oni su uobičajeno pristali na smanjenje svojih potraživanja, a dio njih čak je pristao zamijeniti ih za dionice tvrtke.

U samom klubu, čiji je gotovo stopostotni vlasnik Grad Split, na višekratno inzistiranje nisu znali odgovoriti o kojem iznosu i o kojim udjelima u vlasništvu kluba se radi, no tvrde da je riječ o 'neznatnoj, minornoj promjeni vlasničke strukture'.

Košarkaški klub Split prije deset godina bio je nad ponorom i zreo za stečaj, imao je tek tri registrirana igrača i ukupno 63 djece u omladinskom pogonu, a doslovno se borio za opstanak u hrvatskoj ligi. Danas je drugu godinu zaredom viceprvak države (u oba navrata izgubio je finala od Zadra), a u mlađim kategorijama ima 450 djece.

Cinici će reći - Split je prošao put na koji zagrebačka Cibona tek treba krenuti.

'Radi se o jako lijepoj vijesti, a ona je posljedica napornog rada u prethodnom dugom nizu godina. Dobili smo financijski zdrav klub koji se sada može potpuno fokusirati na sportski rezultat', rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

'Grad Split u proteklom periodu najprije je morao legalizirati samu dvoranu na Gripama, što je nevjerojatan podatak, a potom smo krenuli u značajna ulaganja u infrastrukturu - zamijenili smo stolice, na krov dvorane postavili solare, a sada radimo na izmjeni prozora, novim rashladnim uređajima i uređenju trofejne sale', pohvalio se Puljkov zamjenik Antonio Kuzmanić.

Direktor Splita Dejan Žaja kazao je da klub konstantno radi na povećanju komercijalnih prihoda, što se vidi na priljevu od prodaje ulaznica i nedavno otvorenog fan shopa, a uskoro se pokreće i web shop. Izlazak iz predstečajne nagodbe, naglašava, značajan je za njegovu likvidnost i solventnost, ali i dobar odnos sa sponzorima i poslovnim partnerima.

Na pitanje tportala potvrdio je da je od ukupnog proračuna kluba - koji iznosi oko dva milijuna eura godišnje te je i dalje značajno manji od konkurentskih u hrvatskoj, a svakako i u regionalnoj ligi - na troškove predstečajne nagodbe dosad odlazilo 10 do 15 posto. Puljak je pak potvrdio da će Grad Split nastaviti pomagati KK Split najmanje u jednakim iznosima kao dosad, prije svega ulažući u njegov omladinski pogon i infrastrukturu.

Godišnja izdvajanja iz proračuna se, kako doznajemo, kreću oko milijun eura - 600 tisuća eura za omladinsku školu kluba i 400 tisuća eura za dokapitalizaciju.

Splitski dogradonačelnik Kuzmanić otkrio je da je prije nekoliko mjeseci imao intenzivne kontakte 'sa suvlasnikom jednog NBA kluba', navodno zainteresiranog za ulazak u vlasničku strukturu KK Split, no tvrdi da se kolebao upravo zbog predstečajne nagodbe koja je bila u tijeku.

'Klub sada ipak vrijedi znatno više i dilema je treba li uopće ići u njegovu prodaju. Ako dođe dobra ponuda, o tome ćemo raspravljati na Gradskom vijeću', rekao je Kuzmanić.

sve osim nogometa

Učitavanje...