dobila četiri godine

Bivša tajnica Vlade je u zatvoru: Državi mora vratiti oko 60 tisuća eura

10.09.2024 u 07:55

Bionic
Reading

Bivša tajnica Vlade RH izdržava kaznu zatvoru u Kaznionici Požega. Osuđena je u aferi 'dnevnice' i tamo mora provesti četiri i pol godine te državi vratiti oko 60 tisuća eura

Bivša tajnica Vlade, Sandra Zeljko, trenutno izdržava kaznu u Kaznionici Požega, potvrđeno je televiziji N1 iz Županijskog suda u Zagrebu.

Pravomoćno je osuđena na zatvorsku kaznu od četiri i pol godine te mora vratiti državi približno 60 tisuća eura. Zajedno s bivšim predstojnikom Ureda premijera, Tomislavom Sauchom, koji je već na izdržavanju kazne, Zeljko je u aferi "dnevnice" pronevjerila oko 120 tisuća eura.

Pokušala izbjeći zatvor

U travnju ove godine Zeljko je pokušala izbjeći odlazak u zatvor zbog zdravstvenih problema. Iako je u početku uspjela odgoditi izvršenje kazne, sud je na kraju odlučio da mora započeti služenje kazne. Nakon što se nije pojavila u Remetincu, gdje se zatvorenici prvo smještaju u Centar za dijagnostiku, policija ju je privela 18. lipnja. Od 12. kolovoza služi zatvorsku kaznu u Požegi.

Iako su i Zeljko i Saucha cijelo vrijeme tvrdili da su nevini, sud je utvrdio da su zajednički organizirali isplate dnevnica za osobe koje nisu putovale, pri čemu su iz državnog proračuna nezakonito isplatili oko 900 tisuća kuna (približno 120 tisuća eura).

Obrasci za dnevnice pronađeni u njezinom stanu

Osim putem lažnih putnih naloga, Zeljko je uz Sauchinu pomoć novac prisvojila i kroz isplate prekovremenih sati koje nije radila.

Presudom je utvrđeno da su obrasci za dnevnice pronađeni u njezinom stanu, što je ukazivalo na pokušaj prikrivanja nezakonito isplaćenih iznosa. U presudi je navedeno i da njezina plaća nije bila dovoljna za pokrivanje kredita, ovrha i drugih privatnih troškova.