jacob zuma

Bivšem predsjedniku Južne Afrike zabranjena kandidatura na izborima

20.05.2024 u 18:24

Bionic
Reading

Bivšem predsjedniku Južne Afrike Jacobu Zumi zabranjena je kandidatura na ovomjesečnim parlamentarnim izborima, presudio je najviši sud zemlje u ponedjeljak, u presudi koja bi mogla utjecati na ishod izbora i potaknuti prosvjede Zuminih pristaša

Ustavni sud presudio je da Zumu 15-mjesečna zatvorska kazna zbog nepoštivanja suda u 2021. godini diskvalificira od kandidature na izborima 29. svibnja, s obzirom na to da ustav zabranjuje bilo kome tko je odslužio jednogodišnju ili dužu zatvorsku kaznu da se kandidira.

"Proglašava se da Zuma, zbog toga što je bio osuđen za kazneno djelo i na zatvorsku kaznu dužu od 12 mjeseci, ne može biti član i ne smije se kandidirati na izborima za Nacionalnu skupštinu", piše u presudi.

Zuma, koji je dao ostavku na mjesto predsjednika 2018., razišao se s vladajućim Afričkim nacionalnim kongresom (ANC) te vodi kampanju za novu stranku MK, nazvanu po bivšem oružanom krilu ANC-a.

Glavni tajnik MK-a Sihle Ngubane rekao je da presuda ne utječe na njegovu kampanju i dodao da će se čelništvo stranke sastati i preuzeti vodstvo od Zume.

Ankete pokazuju da se ANC nakon 30 godina vlasti suočava s krizom, a MK predstavlja prijetnju njihovoj vladavini, posebice u Zuminoj provinciji KwaZulu-Natal gdje je i dalje popularan.

Godine 2021. zatvaranje Zume bilo je okidač nemira u provinciji KwaZulu-Natal, kad je više od 300 ljudi izgubilo život.

"U Južnoafričkoj Republici imamo vladavinu prava ... Jednom kad ustavni sud donese odluku, to je tako i ako bude bilo kakvih prijetnji nasiljem, naše sigurnosne snage su spremne", rekao je predsjednik Cyril Ramaphosa.

Neki politički analitičari međutim smatraju da ne treba isključiti mogućnost nemira koje bi izazvali Zumini pristaše.