BEZ GOSTIJU IZ VLADE

Bol: Otvoren kongres elitnih svjetskih spašavatelja

16.10.2013 u 23:12

  • +9

Konferencija Ikar Cisa na Braču

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Bionic
Reading

Međunarodni kongres IKAR-CISA, koji je službeno večeras otvoren u Bolu na Braču, okupio je oko 500 spašavatelja iz gotovo cijelog svijeta

IKAR-CISA je svjetska asocijacija najelitnijih spasilačkih službi koje jedine mogu funkcionirati u ekstremnim vremenskim i reljefnim uvjetima, u planinama, ponorima i drugim nepristupačnim terenima, gdje tehnika i druge službe ne mogu pristupiti i riješiti problem.

Glavna tema kongresa, koji se do 19. listopada održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, su helikoptersko spašavanje metodom 'long-line', spašavanja iz mora, spašavanja s brodova u punoj brzini te brze evakuacije iz voda i kopna.

Danas je prije službenog otvaranja održan praktični dio kongresa u sklopu kojeg je izvedeno više vježbi na Vidovoj gori.

Sudionike kongresa je na svečanom otvorenju pozdravio izaslanik predsjednika Josipovića, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Robert Hranj. Istaknuo je da je tematika kongresa raznovrsna te kako vjeruje da će razmjena spasilačkih iskustava i znanja koristiti svima.

Domaćin kongresa je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), a njezin je pročelnik Vinko Prizmić očekuje da će rezultat tog skupa biti još veća učinkovitost u spašavanju ljudskih života diljem svijeta.

Predsjednik IKAR-a Gerald Biner je naglasio kako u središtu svih spasilačkih aktivnosti mora biti – čovjek. IKAR omogućava suradnju spasitelja diljem svijeta te moramo težiti profesionalizaciji, stalnoj razmjeni informacija i unaprjeđivanju rješavanja problema u nesrećama, istaknuo je Biner.

Na svečanosti otvaranja kongresa su, između ostalih, nazočili izaslanica ministra zdravlja Branka Tomljanović, zamjenik ravnatelja DUZS-a Nikola Gaće, te načelnik općine Bol Tihomir Marinković.

Kongres će u četvrtak i petak raditi po komisijama, a za petak je planirano i izvođenje pokazne vježbe spašavanja na moru i strmim dijelovima obale pri nemirnom moru. Završnog dana kongresa, u subotu, kako je najavljeno usvojit će se zaključci.

Ovogodišnji IKAR-CISA kongres je 65. po redu, a po drugi se put održava u Hrvatskoj, prvom je 2001. godine domaćin bila Makarska.