kultura sjećanja

Borić: Sramotno je niska posjećenost školaraca Jasenovcu

16.10.2024 u 18:21

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Rada Borić (Možemo) izjavila je u četvrtak da joj se čini da Hrvatska, kad je riječ o njegovanju kulture sjećanja, kao da ima dva lica, „jedno prema van, a jedno na unutra“ te kako je sramotno niska posjeta školaraca Jasenovcu

„Ono što zabrinjava je da većina škola odbija uvrstiti posjet Jasenovcu u plan i program“, rekla je zastupnica u saborskoj raspravi o potvrđivanju Sporazuma o financiranju ponovne uspostave združenog stalnog postava u Bloku 17 Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau kao mjesta sjećanja na žrtve s područja bivše Jugoslavije u Koncentracijskom logoru i logoru za istrebljenje Auschwitz-Birkenau.

Borić je, kao i predstavnici drugih klubova, nedvosmisleno poduprla potvrđivanje tog Sporazuma, ali se i upitala „što ćemo raditi u vlastitoj zajednici i kakvu kulturu sjećanja njegujemo u svojoj zajednici, što se događa u ovoj zajednici gdje se nacionalsocijalizam i veliča“.

Navela je i da je Jasenovac 2019. posjetilo samo 17 razreda, odnosno grupa, godinu poslije samo 15, a 2021. godine 12 razreda.

Ministrica: Potičemo škole da posjećuju Jasenovac

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uzvraća joj kako ne može prihvatiti tezu da Vlada ima jedno lice prema vani, a da je sramotan način kako postupa njegovanju kulture sjećanje u Hrvatskoj.

Ističe i da je 2021. donesena odluka da svaka škola, koja odluči ići u Jasenovac, ima pravo na punu naknadu troškova.

Potičemo škole da posjećuju Jasenovac, krenuli smo od 12, a u ovoj godini smo na 49 škola, navela je.

Osvrnula se i na prijedlog Dubravke Novak (Možemo) o povezivanju posjeta Vukovaru i Jasenovcu, te objasnila kako se o tome dosta razgovara, da postoje argumenti i za i protiv.

Konzultiramo se sa stručnim ljudima je li previše istovremeno suočiti đake sa takva dva strašna zločina, kazala je ministrica.

Otklonila je tezu zastupnice Borić o veličanju nacionalsocijalizma. Ako postoje pojedinci koji to rade, oni su prijavljeni, sankcionirani, rekla je Obuljen Koržinek.

Miletić: Zašto je ljevici problem osuditi komunizam?

Marinu Miletiću (Most), koji je predložio da se, kako bi se zaustavilo manipuliranje brojem jasenovačkih žrtava, naprave analize, odnosno iskapanja i utvrdi točan broj ubijenih, odgovorila je da se u logorima ne može istraživati na isti način kao, primjerice, kod masovnih grobnica, jer su se „počinitelji potrudili da ne ostave tragove“.

„Ni za jedan logor to nije moguće učiniti, pa ni za Jasenovac nećemo nikad biti u mogućnosti utvrditi točan broj“, rekla je ministrica.

Miletić je prozvao kolege s ljevice da imaju problem osuditi komunizam i reći „ubijali su ovi naši, ubijala ja partija, na tisuće“.

Meni nije problem osuditi ustaški režim, no ljevica ima problem osuditi komunizam, kazao je i upitao se zašto je tako, zašto ljevica ne može reći 'žrtva je žrtva'.

Ministrica kulture navela je kako je Blok 17, koji države sljednice bivše SFRJ dijele s Austrijom, obnovljen i restauriran donacijom Austrije, u iznosu od dva milijuna eura te je dogovoreno da države sljednice nadoknade polovicu troškova u iznosu od milijun eura. Prema dogovorenom mehanizmu raspodjele, udjel Hrvatske iznosi 23 posto.

Ministrica nije mogla precizno odgovoriti na upit Sandre Krpan (SDP) kada će biti otvorena izložba u Bloku 17, objašnjavajući kako to ne ovisi o Hrvatskoj, nego o pet ostalih država sljednica „koje nisu toliko angažirane koliko bi trebale biti“.

Hrvatska je svoj dio napravila, da je bilo po nama, ta bi izložba bila postavljena prije dvije-tri godine, rekla je Obuljen Koržinek.