skupe intervencije

Tucaković otkrio koliko je koštalo gašenje požara: '700.000 eura samo na letove...'

06.08.2024 u 10:10

Bionic
Reading

I dalje nema mira za vatrogasce. Jučer poslijepodne borili su se s požarom u Vodicama, a u večernjim satima i onim na Kornatima. Situaciju na terenu komentirao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasivši u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako je stanje mirno

Požari na Pagu i u Vodicama ugašeni su te su pod kontrolom vatrogasaca. Jučer predvečer buknuo je i požar na Kornatima te je odmah upućeno šest vatrogasaca s brodicom. Oni su tijekom cijele noći nadzirali požar te je jutros oko 2.30 požar i ugašen. Izgorjelo je pet hektara trave. Jutros oko 3.30 buknuo je još jedan požar u općini Marina, koji je pod kontrolom, izvještava HRT.

Na području Tučepa i Podgore prošli je tjedan buknuo veliki požar, danas onamo stiže i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Tucaković je istaknuo kako će se održati radni sastanak s Plenkovićem. Na sastanku će sudjelovati i ministar obrane Ivan Anušić, kao i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Razgovarat će se s zapovjednicima požarnog područja Makarske rivijere. Ondje će biti i župan te gradonačelnici i načelnici s makarskog primorja.

'Upoznat ćemo premijera sa svim detaljima ovih požara, razgovarat ćemo i o daljnjim akcijama, nabavi nove opreme te ćemo vozilom otići na samo požarište', dodao je Tucaković.

Tucaković je rekao da je zadovoljan i s vatrogascima i s opremom. 'Opreme ima dovoljno, no ona se troši te je treba nadopuniti', kazao je. Tucaković je poručio kako je u gašenju požara uvijek najvažnija sigurnost vatrogasaca, a ne oprema. Prošlog tjedna buknula su tri velika požara te su ih gasili i kanaderi. Jedan sat leta kanadera stoji oko sedam i pol tisuća eura, a tri i pol tisuće let Air Tractora.

  • +37
Požar poharao Tučepe i Podgoru Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

'Dakle, dosta su veliki troškovi. Oko 700 tisuća eura koštali su samo letovi, kada se sve izračuna. A da ne govorimo o ostalim troškovima, koji su bili veliki', rekao je Tucaković. Suradnja policije i vatrogasaca mora biti svakodnevna i dobra. Vatrogasci moraju sačuvati dokaze, za koje smatraju da su važni u kasnijoj istrazi.

Načelnik općine Tučepi: Nemamo još procjenu štete

HRT-ova reporterka Karmen Šore kazala je kako su se u Park prirode Biokovo vratili prvi turisti. Načelnik općine Tučepi Ante Čobrnić istaknuo je kako se situacija pomalo normalizira, ali da glede štete, nemaju još procjenu.

  • +49
Biokovo nakon požara Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

'Najprije će Županijsko povjerenstvo procijeniti neku preliminarnu štetu, kako bi Vlada, mogla znati s čime može računati, te da ide procedura po zakonu', kazao je. 'Mi ćemo imati ovo povjerenstvo za procjenu štete. Onda će se surađivati usko sa Županijskim povjerenstvom. Dakle, što se tiče Tučepa, generalno možemo reći da su najviše stradali maslinici. Ima tu privatne šume, ima šume u državnom vlasništvu, gore Park, isto tako na području Tučepa i Podgore. Zato je i bila ministrica, radi Parka', dodao je.

'Vidjet ćemo kolika je ta ukupna šteta i vjerojatno će to biti onaj iznos preko 20 posto proračuna da bi se proglasila elementarna nepogoda', rekao je.