zastupnik mosta

Bulj zbog Agrokora prijeti Plenkoviću napuštanjem vladajuće većine

18.04.2017 u 14:41

Bionic
Reading

'Ne budu li svi koji su odgovorni za situaciju u koju je doveden koncern Agrokor na putu za Remetinec, ne budu li odgovorni procesuirani i ne bude li se išlo prema oduzimanju njihove imovine, više neću podržavati vladu Andreja Plenkovića', kaže za tportal saborski zastupnik Mosta Miro Bulj

Saborski zastupnik Mosta i kandidat za župana Splitsko-dalmatinske županije Miro Bulj tvrdi kako krizu u Agrokoru treba iskoristiti kao okidač za svojevrsnu reviziju pretvorbe i privatizacije te za procesuiranje svih kriminalnih djela koja su počinjena u tim procesima.

Kaže kako mu nije jasno zbog čega je premijer Andrej Plenković rekao da nikome, pa ni ministrima, neće dopustiti korištenje represivnog aparata u predizborne svrhe.

'Nije mi jasno zašto je to rekao i što je time želio poručiti. Kakav je to stav? Što bi trebalo značiti to što smo u predizbornoj kampanji? Pa u Hrvatskoj su svake godine neki izbori… Represivni aparat bi uvijek trebao raditi svoj posao i ravnati se samo prema zakonima. Bez obzira bili mi u izbornoj kampanji ili ne...', upozorava Mostov zastupnik i kandidat za župana Miro Bulj.

Tvrdi kako je sada naprosto 'odličan trenutak za to da se obračunamo sa svim kriminalnim djelima počinjenima ne samo u Agrokoru, nego u cijeloj pretvorbi i privatizaciji'.

Danas će, kaže, Državnom odvjetništvu podnijeti prijavu protiv guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića.

'Podnosim prijavu zbog sumnje da je HNB kao regulator počinio propust jer nije zaustavio kreditiranje Agrokora i Ivice Todorića - bez pokrića - u iznosu od deset milijardi kuna', objašnjava Bulj.

Mostov saborski zastupnik smatra da HDZ-ov ministar financija Zdravko Marić treba sam dati ostavku, a ne čekati saborsko glasanje o svom 'rušenju'.

SDP je već najavio kako će u saborsku proceduru uputiti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru financija, a Bulj tvrdi da će glasati za Marićevu smjenu.

O svom stavu već je, kaže, obavijestio kolege u Mostu. A kako će glasati ostali zastupnici Mosta, još se ne zna jer, kaže Bulj, Klub zastupnika Mosta o tome nije zauzeo službeni stav.

Ministra financija smatra odgovornim zato što misli da je Marić kao izvršni direktor u Agrokoru morao znati za pravo financijsko stanje koncerna.

Njegov stav vezan uz ostavku ministra Marića i kažnjavanje odgovornih u Agrokoru, tvrdi, nema veze s time što vodi izbornu kampanju protiv HDZ-ova splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje.

Podsjeća da nije digao ruku ni za prijedlog državnog proračuna za 2017. godinu zbog neslaganja s modelom financiranja potpomognutih područja.

Tvrdi da će, bez obzira na koaliciju HDZ-a i Mosta, jednako postupiti i pri glasanju za proračun za 2018. ako se ne usvoje njegove primjedbe, a njegova podrška Vladi ovisit će, kaže, o tome hoće li se raščistiti sve vezano uz Agrokor te o tome hoće li se procesuirati svi odgovorni.