NAKON 55 GODINA

CDU Angele Merkel pretrpio težak poraz na pokrajinskim izborima

27.03.2011 u 20:32

Bionic
Reading

Nakon što je vladajući CDU izgubio vlast u drugom po veličini njemačkom gradu Hamburgu, demokršćani kancelarke Merkel, kako su i predvidjeli politički analitičari, pretrpjeli su u nedjelju velike poraze u pokrajinama Baden Wurttemberg te nezadovoljavajući rezultat u Rheinland Pfalzu. Nakon 55 godina vladavine u pokrajini Baden Wurttemberg, Kršćansko demokratska stranka (CDU) je poražena

Prvi rezultati govore da je CDU osvojio 39,0 posto. To neće biti dostatno za održanje vlasti jer je SPD dobio 23,1, a najveće iznenađenje izbora, stranka Zelenih, osvojila je 24,3 posto glasova. Te dvije stranke će u vladajuću koaliciju te savezne drzave.

Prvi rezultati govore da je SPD u pokrajini Rheinland-Pfalz, u kojoj je dosad bio na vlasti, osvojilo nešto manje glasova nego na prethodnim izborima, oko 36,0 posto glasova. Njihov šef Kurt Beck će sada trebati partnera, kojeg će vjerojatno pronaći u koaliciji sa Zelenima koji su osvojili 15,3 posto glasova. CDU je i u ovoj pokrajini zabilježio slabiji rezultat te osvojio 38,8 posto glasova, što nije dovoljno za preuzimanje vlasti.

U obje savezne države najveći dobitnik je stranka Zelenih, koja će u koaliciji sa SPD-om formirati vlast. Inače, ovi lokalni izbori će prema procjenama analitičara uveliko promijeniti odnose u njemačkoj politici.