padaju rekordi

Čeka nas kipuće ljeto: Vrućine već sad uništavaju putovanja u Europi, a bit će još gore

14.06.2024 u 12:45

Bionic
Reading

Turiste čeka još jedno ljeto vrućine i ekstremnih vremenskih uvjeta. Grčke vlasti ovaj su tjedan zatvorile Akropolu zbog visokih temperatura usred dana. Temperature opasne po život također će zahvatiti SAD ovaj tjedan, a tehnički je još uvijek proljeće

Rekordne temperature i ekstremni vremenski događaji diljem svijeta posljednjih dana najavljuju još jedno kipuće ljeto, čak i dok porast putovanja nakon pandemije nastavlja rasti, piše Business Insider.

Temperature su ovog tjedna skočile iznad 39 stupnjeva Celzijevih diljem središnje i južne Grčke, što je rezultiralo mirovanjem svih arheoloških nalazišta u grčkoj prijestolnici od podneva do 17 sati. Akropola, najpopularnije turističko mjesto u Grčkoj, također je zatvorena prošlog ljeta zbog vrućine.

No meteorolozi su ovaj tjedan rekli da je ovo najraniji toplinski val zabilježen u grčkoj povijesti, a zbog visokih temperatura dužnosnici su u stanju pripravnosti zbog potencijalnih šumskih požara.

Putnici koji su u ponedjeljak ostali na letu Qatar Airwaysa u Ateni pribjegli su skidanju dok su sjedili na vrućini od 95 stupnjeva bez klima uređaja.

Sunčane destinacije već su u plamenu

Na Cipru, najsunčanijoj europskoj destinaciji, u blizini Paphosa izbio je val šumskih požara povezanih s vrućinom. Otok svakog ljeta privlači mnoštvo turista željnih istraživanja rimskih ruševina i prekrasnih plaža na Cipru.

Sjevernije, turističko naselje u turskoj pokrajini Antalya zahvatilo je plamen jer su temperature premašile 38 stupnjeva Celzijevih, izvijestio je Euronews.

U međuvremenu, obilne kiše u dijelovima Španjolske uništile su usjeve u Murciji i prizemljile neke letove na popularnom turističkom otoku Mallorca.

Hoće li pasti rekordi?

Todd Crawford, potpredsjednik meteorologije u Atmospheric G2, rekao je The New York Timesu prošli mjesec da tvrtka očekuje da će 2024. temperature diljem Europe biti jednake razinama topline na kontinentu 2022., najtoplijeg ljeta ikada zabilježenog na kontinentu.

Crawford je rekao da će posebno srpanj i kolovoz biti intenzivni na kontinentu koji se najbrže zagrijava. Ali opasnosti od klimatskih promjena nisu spriječile ljude da hrle u mjesta poput Italije, Hrvatske i Grčke - sve zemlje koje su prošlog ljeta bile pogođene velikim vrućinama.

Vruća ljeta nisu problem samo u Europi. I SAD će idućih dana biti pogođen temperaturama opasnim po život.

Počevši od jugozapada, potencijalno rekordna vrućina trebala bi dosegnuti istočnu obalu do kraja tjedna. Predviđa se da će New York City dosegnuti 90 stupnjeva do petka, upravo na vrijeme za najprometniju turističku sezonu Velike Jabuke.