'klimatski izazov'

Prognoza za ljeto: Stižu vrućine, ponegdje će biti i ekstrema

02.06.2024 u 11:07

Bionic
Reading

Prognozu za ljeto za 'Klimatski izazov' Prvog programa Hrvatskog radija napravio je meteorolog Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

'Prema prognostičkim izračunima velika je vjerojatnost iznadprosječne topline bez izraženijeg signala za odstupanje od prosječne sezonske količine oborine', prognozira Krunoslav Mikec iz DHMZ-a vremenske prilike za predstojeće ljeto za HRT.

U prvom dijelu lipnja vjerojatan je nastavak svibanjskih vremenskih prilika, zbog povremenih pritjecanja vlažnijeg zraka te zadržavanja topline postojat će uvjeti za nastavak promjenjivog i nestabilnog vremena uz mjestimične pljuskove, pa i nevremena, ali i za dalje manje kiše na jugu Hrvatske. U drugom dijelu lipnju povećava se vjerojatnost za posvuda stabilnije vrijeme te većinom vrlo toplo i vruće. Zamjetno toplije od prosjeka izgledno je i tijekom srpnja. To ne isključuje i promijenjivije vrijem u dijelu mjeseca, barem u unutrašnjosti, i to posebno na zapadu, te moguće i na sjevernom Jadranu, pri čemu može biti uvjeta za jače nestabilnosti. Prema jugu kiše će i dalje biti vjerojatno malo ili nimalo, uz tople i vrlo tople noći i vruće dane.

  • +63
Vrućine u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

U kolovozu će vjerojatno biti podjednako toplo ili čak još malo toplije nego u srpnju, uz sve vjerojatniji manjak oborine u odnosu na prosjek, na jugu Hrvatske i izraženiju sušu. Velika je vjerojatnost da će tijekom ljeta biti toplinskih valova. No, kada točno, koliko intenzivnih i koliko dugotrajnih, ne može se pouzdano prognozirati, navodi meteorolog Mikec.