MICHEL I VON DER LEYEN

Čelnici EU-a putuju u Seul, sastat će se s južnokorejskim predsjednikom

22.05.2023 u 08:00

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen doputovat će u ponedjeljak u Seul, gdje će se sastati s južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk Yeolom

Ovo je prvi posjet europskih čelnika koji su sudjelovali na sastanku na vrhu G7 u Hirošimi, u Japanu, toj istočnoazijskoj zemlji.Teme njihovih razgovora bit će brojne: od gospodarskih preko zabranjenih sjevernokorejskih programa nuklearnog oružja do rata u Ukrajini.

'Europska unija i Južna Koreja pružit će čvrstu zajedničku potporu očuvanju međunarodnog poretka koji se temelji na pravu', navodi se u priopćenju Europskog vijeća.

Južna Koreja, deveti izvoznik oružja u svijetu, poslala je humanitarnu pomoć Ukrajini. Uz to je prodala tisuću tenkova K2 i samohodnih minobacača Poljskoj koja aktivno pomaže Kijevu u obrani od ruske ofenzive. Načelo južnokorejske politike je da ne šalje oružje zaraćenim zemljama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je razgovarao s južnokorejskim kolegom u prigodi summita G7. Potonji mu je obećao dodatnu pomoć koja će uključivati opremu za razminiranje i vozila hitne pomoći, doznaje se od Yoonova ureda.

Taj razgovor u četiri oka dogodio se nekoliko dana nakon što je Yoon primio u posjet u Seulu ukrajinsku prvu damu Olenu Zelensku.