zaštita od prijetnji

Četiri članice pisale EU: Izgradite obranu uz granicu s Rusijom i Bjelorusijom

27.06.2024 u 07:31

Bionic
Reading

Poljska, Estonija, Latvija i Litva pozvale su Europsku uniju da izgradi liniju obrane duž granice s Rusijom i Bjelorusijom kako bi zaštitila EU od vojnih prijetnji i drugih štetnih akcija iz Moskve

Čelnici četiriju zemalja, od kojih svaka graniči s Rusijom ili Bjelorusijom, sastavili su pismo predsjedniku EU u kojem su detaljno opisali opseg i cijenu projekta. Zemlje EU-a morale bi osigurati političku i financijsku potporu.

'Stvaranje sustava obrambene infrastrukture duž vanjske granice EU-a s Rusijom i Bjelorusijom zadovoljit će akutnu i hitnu potrebu zaštite EU-a od vojnih i hibridnih prijetnji', stoji u pismu, koje prenosi Kyiv Independent. Dužnosnici zapadnih obavještajnih službi navodno su upozorili na povećanje ruskih sabotažnih operacija diljem Europe. U pismu se također sugerira da bi obrambena linija mogla biti izgrađena u koordinaciji s NATO-om i njegovim vojnim zahtjevima.

Neki dužnosnici EU-a procjenjuju da će troškovi izgradnje ove obrambene linije duž 700 kilometara duge granice EU-a s Rusijom i Bjelorusijom iznositi oko 2,5 milijardi eura. Američki i saveznički obavještajni dužnosnici primijetili su porast sabotažnih operacija niske razine u Europi, koje se čine dijelom ruske strategije potkopavanja potpore Ukrajini.

  • +5
Ilustrativna galerija/Ruska vojska - pripadnici zračno-desantnih snaga na vježbi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia
sve osim nogometa

Učitavanje...