već 21. svibnja

Četiri EU zemlje priznat će Palestinu, Izrael ljut: 'To je nagrada za terorizam'

10.05.2024 u 12:41

Bionic
Reading

Španjolska, Irska i druge zemlje članice Europske unije planiraju priznati palestinsku državu 21. svibnja, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell kasno u četvrtak uoči očekivanog glasanja u UN-u u petak o palestinskoj kandidaturi za punopravno članstvo

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u ožujku da su se Španjolska i Irska, zajedno sa Slovenijom i Maltom, složile poduzeti prve korake prema priznanju palestinske države pokraj Izraela, smatrajući rješenje s dvije države ključnim za trajni mir.

Upitan hoće li 21. svibnja Španjolska, Irska i druge zemlje EU-a priznati palestinsku državu, Borrell je odgovorio potvrdno, spomenuvši i Sloveniju.

"Ovo je simboličan čin političke prirode. Više od države, on prepoznaje volju da ta država postoji", rekao je, dodavši da će odluku vjerojatno slijediti Belgija i druge zemlje.

Ranije je španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao da je odluka o priznanju donesena, iako nije naveo datum provedbe.

Međunarodni pozivi na prekid vatre i trajno okončanje palestinsko-izraelskog sukoba porasli su zajedno s brojem poginulih u izraelskoj ofenzivi u Gazi za uništenje Hamasa nakon smrtonosnog napada militanata 7. listopada.

Izrael: To je nagrada za terorizam

Izraelske vlasti rekle su da planovi za palestinsko priznanje predstavljaju "nagradu za terorizam" koja bi smanjila izglede za dogovorno rješenje sukoba u Gazi.

Opća skupština Ujedinjenih naroda trebala bi u petak podržati palestinsku kandidaturu da postane punopravna članica UN-a priznajući je kao kvalificiranu za članstvo, a onda poslati zahtjev natrag Vijeću sigurnosti UN-a da "ponovno razmotri stvar Palestincima u korist".

Irska nacionalna televizijska kuća RTE rekla je u četvrtak da Španjolska, Irska, Slovenija i Malta čekaju glasanje u UN-u i da razmatraju zajedničko priznanje 21. svibnja.

I Slovenija najavila priznavanje Palestine

Glasnogovornik španjolskog ministarstva vanjskih poslova još nije odgovorio na zahtjev za komentar, niti su se druge zemlje izjasnile o datumu.

Slovenski premijer Robert Golob rekao je ranije ovog tjedna da će njegova zemlja priznati državnost Palestine do sredine lipnja.

Od 1988. godine 139 od 193 države članice UN-a priznale su palestinsku državnost.