kreće brutalna faza

Cijela zemlja je u crvenom, ali ne samo zbog paklene vrućine: Evo što donosi popodne

14.08.2024 u 07:46

Bionic
Reading

Danas počinje najgori dio ovotjednog toplinskog vala koji je zahvatio cijelu Hrvatsku. Državni hidrometeorološki zavod oglasio je crveni meteoalarm za kompletnu zemlju, upozorivši na opasnost koju donose ekstremne vrućine

"Poduzmite mjere, čekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", objavio je DHMZ na svojim stranicama.

Pretežno sunčano i vruće vrijeme nastavit će se do subote, s rijetkim pljuskovima s grmljavinom, a češći i izraženiji očekuju se u nedjelju i ponedjeljak. Meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc za HRT je prognozirala: "U srijedu će na istoku Hrvatske biti sunčano i vrlo vruće, no popodne malo oblačnije, lokalno uz pokoji pljusak praćen grmljavinom i pojačanim vjetrom. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom i olujnim udarima vjetra.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, u noći na četvrtak prolazno jak sjeverni. Najviša temperatura zraka od 35 do 38 °C.

Popodne pljuskovi u nekim dijelovima

U središnjoj Hrvatskoj vrijednosti će biti malo niže. Nakon sunčanog jutra, slijedi razvoj oblaka, pa će u drugom dijelu dana ponegdje biti izraženijih pljuskova. Vjetar uglavnom slab.

Nestabilno u Istri i Gorskoj Hrvatskoj

Na sjevernom Jadranu samo mjestimice popodne umjeren maestral. Prevladavat će sunčano. Malo nestabilnije u unutrašnjosti Istre i u Gorskom kotaru, gdje su mogući popodnevni pljuskovi i grmljavina. Najviša temperatura od 32 do 36 °C.

U Dalmaciji vedro i vruće te i dalje uz crveno upozorenje na vrućinu. Vjetar slab do umjeren - ujutro burin, a danju vjetar s mora. More stoga mirno ili malo valovito.

Slični uvjeti s malo vjetra i valova bit će i na sunčanom krajnjem jugu Hrvatske. Noć će ponovno biti pretopla za kvalitetan odmor u mnogim mjestima. Danju će gotovo svi tražiti hlad, klimatiziran prostor ili osvježenje u moru zbog najviše temperature zraka od 34 do 38 °C."

I dalje vruće

"Idući dani na kopnu bit će u znaku sunca i vrućine. Popodnevni pljuskovi u četvrtak su mogući u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, no vjerojatniji su u subotu, osobito u središnjoj Hrvatskoj. Vjetar većinom slab, a temperatura gotovo bez promjene.

Na Jadranu će jutra postupno biti toplija. Dominirat će nebesko plavetnilo koje će samo povremeno kvariti visoki koprenasti oblaci. Vjetar slab do umjeren - noću burin, a danju maestral", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc.