manje slatkoga

Cijene čokolade su eksplodirale. Ni Hrvatska nije izuzetak

31.05.2024 u 16:40

Bionic
Reading

Cijene čokolade u Europskoj uniji porasle su u prosjeku za 11,1 posto prošle godine, potaknute trostruko većim cijenama kakaovca zbog poremećaja u opskrbi u zapadnoj Africi

Ljubitelji čokolade možda su primijetili gorko iznenađenje na policama trgovina jer su cijene omiljene slastice u posljednjih godinu dana drastično porasle.

Potrošači diljem Europske unije suočili su se s dvoznamenkastim godišnjim stopama inflacije za proizvode poput čokolade i kakaa u prahu.

Između travnja 2023. i 2024. godine cijene čokolade porasle su u prosjeku za 11,1 posto u odnosu na prethodnu godinu u Europskoj uniji, pri čemu je Mađarska doživjela najveći porast od 23,7 posto, a slijede Slovačka s 14,5 posto i Njemačka s 14,1 posto.

Kako je u Hrvatskoj rijetko što otišlo gore, a da postotak nije dvoznamenkasti, tako je zabilježen porast od 10,1 posto. Najmanji skok cijena bio je u Italiji – 4,1 posto, Danskoj - sedam posto, Latviji - 7,1 i Finskoj - 7,8 posto, piše Euronews.

Ključ naglih skokova cijena leži u dramatičnom porastu cijena kakaovca. Tako se tonom kakaovca u svibnju 2023. trgovalo za oko 2700 eura dok je danas njegova cijena utrostručena.

Ovaj skok pripisuje se nepovoljnim vremenskim uvjetima u ključnim zapadnoafričkim proizvođačima poput Gane i Obale Bjelokosti, koji zajedno čine 70 posto svjetske proizvodnje kakaovca.