odluka idući tjedan

Čini se da ipak nećemo na ljetne izbore, Plenković na korak do većine?

30.05.2017 u 17:50

Bionic
Reading

Odgovor na najvažnije političko pitanje u Hrvatskoj - ima li Vlada Andreja Plenkovića većinu u parlamentu - dobit ćemo do kraja idućeg tjedna. Dotad bi, prema najavama iz HDZ-a, premijer trebao predložiti četvero novih ministara. A ima li Plenković većinu, dokazivat će se prilikom izglasavanja povjerenja novim članovima Vlade

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da će novu saborsku sjednicu sazvati nakon drugog kruga lokalnih izbora – u srijedu, 7. lipnja.

Očekuje se da predsjednik Vlade Andrej Plenković saborskim zastupnicima odmah potom predloži imena novih ministara – unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave te zaštite okoliša i energetike.

Za izbor novih ministara potrebna je apsolutna većina – dakle, ruke najmanje 76 saborskih zastupnika. Prilikom potvrđivanja Gordana Jandrokovića za novog predsjednika Sabora, posljednjeg dokazivanja parlamentarne većine, Plenković je uspio skupiti točno koliko je bilo potrebno – 76 ruku.

Tada je HDZ dobio i glasove bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauche, Marina Škibole koji je u Sabor ušao na listi Živog zida, nezavisnog zastupnika Željka Glasnovića te u međuvremenu iz HDZ-a izbačenog Zlatka Hasanbegovića.

Može li Plenković još jednom računati na podršku svih spomenutih?

Što se Sauche tiče, odgovor ćemo vjerojatno čekati do zadnjeg časa. Glasnovića i Škibolu premijer je vjerojatno pridobio na svoju stranu – prvog dogovorom oko isplate prava pripadnicima HVO-a, drugog time što je Vlada uz nekoliko amandmana dala pozitivno mišljenje na Škibolin prijedlog zakona koji bi trebao pomoći dužnicima RBA zadruga.

Kako će glasati Hasanbegović, kao i Bruna Esih koja nije bila u sabornici prilikom glasanja o Jandrokoviću, zasad nije poznato. Razumno je pretpostaviti tek da će trojac Glasnović – Hasanbegović – Esih glasati 'u paketu'.

A ima li Plenković rezervnu varijantu ako netko od 'Jandrokovićevih 76' otkaže suradnju?

Možda - Ivana Lovrinovića i Silvana Hrelju. Lovrinović, naime, više nema 'teret' kandidata Živog zida za gradonačelnika Zagreba nakon što je u prvom krugu doživio debakl. Iz te perspektive sasvim je logično da je Lovrinović glasao protiv Gordana Jandrokovića.

No poraz u Zagrebu daje mu slobodu da promijeni mišljenje. Uostalom, za Jandrokovića je glasao i njegov kolega iz stranke 'Promijenimo Hrvatsku' Ivica Mišić.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja dao je naznačiti da bi mogao podržati Plenkovićevu vladu, ali i da njegov glas sigurno neće biti 76.,  onaj presudan za formiranje nove parlamentarne većine.

Sve u svemu, iako se sve donedavno činilo kako će se Plenković na kraju ipak odlučiti za izvanredne parlamentarne izbore u srpnju, danas se vjerojatnijim čini da se odlučio vladati s tankom većinom i da će do kraja idućeg tjedna na svoju stranu pridobiti 76 zastupnika.